Kokį dviratį pasirinkti?

Atšilus orams ir upeliais nutekėjus paskutinėms sniego pusnims atsiranda ryžtingųjų, kurie nori numesti per žiemą susikaupusį riebaliuką ant kūno ir vietoj mašinos ar autobuso į darbą keliauti dviračiu. Ir tai yra labai pagirtina: nors Lietuva – ne Nyderlandai, kuriuose dviratis yra lyg antra religija, vis daugiau Lietuvos miestiečių į darbą, parduotuvę ar miesto centrą renkasi važiuoti būtent šia transporto priemone. Tačiau norint, kad kelionė dviračiu būtų patogi reikia įsigyti tinkamą dviratį. Kokie dviračių tipai kokioms kelionėms tinka geriausiai?

  • Kalnų dviratis yra specialiai skirtas vietovėms, kur kelias yra grublėtas, duobėtas, netolygus – pavyzdžiui miškuose. Deja, ant lygaus miesto asfalto ši dviračio funkcija taps trūkumu ir juo važiuoti bus nepatogu.
  • Plentiniu dviračiu važiuoja tie, kurie mėgsta greitį ir intensyvų krūvį. Šiuo dviračiu skirta vėjo greičiu įveikti didelius atstumus, tačiau vėlgi – ramiam pasivažinėjimui dviračių takais tai ne pats geriausias pasirinkimas.
  • Miesto dviratis yra pats komfortiškiausias iš visų dviračių tipų, tačiau juo nei išvystysi didelio greičio, nei įveiksi miškingą pakalnę. Ant jo patogu sėdėti, šiuo dviračiu lengva minti ir kaina jo yra pati mažiausia iš visų dviračių tipų.
  • Hibridas turi visų dviračių tipų savybių – juo galima įveikti vidutinius nuotolius važiuojant tiek lygiais, tiek miškingais keliais. Tai yra universalus dviratis, geriausiai tinkantis visiems atvejams. Be to, šie dviračiai nėra itin brangūs.
  • Fitnesas yra naujas, vis labiau mėgstamas dviračio tipas. Tai lyg hibridas, sumaišytas su plentiniu dviračiu – juo galima išvystyti didelį greitį ir taip pat jausti komfortą važiuojant mieste ar dviračių takais. Deja, juo kiek nepatogiau važinėti miško takais.