Ekologiško maisto samprata – ką reikia išsiaiškinti?

Paskutiniu metu rūpintis savo sveikata pasidarė ypač aktualu. Vėstantis oras, nesibaigianti pandemija ir didėjantis noras gyventi pilnavertiškai – veiksniai, skatinantys ieškoti sveikų alternatyvų. Ekologiškas maistas ir jo naudojimas kasdienybėje – dažno žmogaus svajonė. Ką vertėtų žinoti ir kaip neapsigauti reklamų pinklėse?

Ekologiško maisto nauda

Pirmiausia, reikėtų pradėti nuo elementarios sampratos. Ekologiškas maistas yra prilyginamas produkcijai, kuri buvo auginta idealiomis sąlygomis, nenaudojant įvairių chemikalų bei pesticidų. Sakoma, kad tokiu principu auginamas maistas yra ne tik vertingesnis mūsų organizmui, bet ir mažiau žalingas gamtinei aplinkai. Žemdirbystėje naudojami pesticidai neretai yra toksiški ir kenkia nekaltų gyvūnų sveikatai. Natūralu, jog susimąstyti ieškoti tikrai sveikos produkcijos reikėtų kiekvienam iš mūsų.

Svarbu išlaikyti kritišką požiūrį

Žinome, kad dabartiniame pasaulyje tokie dalykai kaip sveikas gyvenimo būdas ir tvarūs pasirinkimai yra vis labiau vertinami. Dėl šios priežasties šios dvi sferos yra labai smarkiai paveiktos reklamos ir misinformacijos. Tiesiog dauguma prekinių ženklų nori parodyti kuo geresnę savo pusę ir stengiasi save pateikti kaip įmanoma patraukliau. Pastebime tokius žodelius ar jų darinius kaip “natūralus”, “organiškas”, “genetiškai nemodifikuotas”. Vertėtų neapsigauti – tai negarantuoja, kad maistas yra ekologiškas. Ši produkcija pagal Lietuvoje veikiančios valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos įsakymą turi būti specialiai ženklinama. Tokiu atveju, apsipirkinėjant reikia atkreipti dėmesį, ar produktai turi unikalius logotipus, patvirtinančius jų puikią kokybę. 

Rinkitės patikimus prekinius ženklus

Ieškant bet kokio daikto tikimės aukštos kokybės ir logiškos kainos. Deja, dažnai nusiviliame. Neretai taip yra todėl, nes perkame iš neaiškių ir nepatikrintų kompanijų. Visada peržiūrėkite atsiliepimus, peržvelkite, kaip bendraujama su klientais, kokiomis vertybėmis yra vadovaujamasi. Taip tikrai daug rečiau suklysite. Ekologiškas maistas nėra pigus malonumas, tad perkant iš nepatikimų pardavėjų ne tik prarasite nemažus pinigus, bet ir nepadėsite savo kūnui. Atradę savo kelius, vedančius į sveiką gyvenseną, galėsite lengviau atsikvėpti ir būsite užtikrinti, kad padedate verslams, kurie yra verti visos įmanomos paramos.

Kam rekomenduojama rinktis ekologišką maistą?

Nors ekologiškas maistas ir yra naudingas bei rekomenduojamas visiems, yra išskirtinos kelios žmonių grupės, kurioms vertėtų šį maisto tipą įtraukti į savo kasdienę mitybą. Pirmoji – nėščiosios. Nėštumo metu organizmas nusilpsta ir reikalauja daug daugiau priežiūros. Kalbant apie tokius esą sveikus produktus kaip daržovės ir vaisiai, kurie iš tiesų nėra auginami geromis sąlygomis, kartais gali būti žalingas, net jei ir skamba sveikai dėl pačio maisto kategorijos. Kita žmonių grupė – vaikai. Puikiam mažųjų augimo procesui yra reikalingi visi įmanomi vitaminai. Kuo geresnės kokybės maistas, tuo labiau stiprėja imuninė sistema ir lengviau išvengiama sezoninių susirgimų.