Kaip išsirinkti fotoaparatą?

Dar prieš 50 metų fotografija buvo neįprastas dalykas. Eidami fotografuotis žmonės puošiasi tik svarbiomis progomis. Šiandien galime fotografuoti bet kuriuo metu – beveik kiekviename mobiliajame telefone yra pakankamai gera kamera. Galima sakyti, kad socialiniai tinklai, tokie kaip „Facebook“, „Instagram“ ar „Snapchat“, visiškai pakeitė tai, kaip mes tęsiame dabar, ir padidino fotografijos svarbą. Todėl visi nori, kad atmintis išlaikytų geriausią kokybę. Nors kasdieniniam naudojimui dažniausiai užtenka mobiliųjų telefonų kamerų, kai kurie nori tai pakelti į kitą lygį ir įsigyti tikrą fotoaparatą. Tiesą sakant, fotoaparatu darytos nuotraukos dažniausiai atrodo geriau nei nuotraukos, darytos mobiliuoju telefonu. Šiandien yra tiek daug fotoaparatų modelių, kad sunku suprasti, nuo ko pradėti paiešką. Jei esate susipažinę su šia situacija – nesijaudinkite, mes jums padėsime!

Yra daugybė kamerų tipų, kurių kiekviena geriausiai tinka tam tikrai veiklai

Kompaktiški fotoaparatai, kasdienėje kalboje dar vadinami „muilo dėžutėmis“, hibridiniai fotoaparatai, sisteminiai fotoaparatai ir veidrodiniai fotoaparatai – yra keturios kategorijos. Daugiau informacijos apie kiekvieną iš jų:

Kompaktiška kamera. Jie yra maži ir lengva įsidėti į kišenę. Šių fotoaparatų vaizdo kokybė yra geresnė, be to, jie suteikia daugiau galimybių užfiksuoti tobulą akimirką. Galite pasirinkti skirtingus režimus: naktinėms nuotraukoms, portretams ar peizažams. Galite sukomponuoti nuotrauką prieš fotografuodami, o nufotografavę peržiūrėti ją ekrano gale. Šie įrenginiai tinka daugumos mėgėjų kasdienei situacijai: kelionėms, atostogoms. Juos labai paprasta naudoti, o kaina labai „draugiška“ – nuo 50 eurų. Populiariausi gamintojai: Canon, Nikon, Sony, Panasonic.

Hibridinis fotoaparatas. Šie fotoaparatai taip vadinami, nes juose sujungiamos kompaktinio fotoaparato ir veidrodinio fotoaparato funkcijos. Jie yra didesni ir paprastai turi didelį, nekeičiamą objektyvą. Dėl puikios pastarojo fotografavimo funkcijos šis fotoaparatas labai tinka fotografuoti tolimais atstumais, pavyzdžiui, stebint gyvūnus gamtoje ar keliaujant. Nuotraukos čia taip pat komponuojamos ekrane. Jie yra šiek tiek brangesni, bet vis tiek paprasti naudoti. Pradinė kaina apie 150 eurų. Populiariausi gamintojai: Canon, Nikon, Sony, Kodak.

SLR fotoaparatas. Šie įrenginiai suteikia aukščiausios kokybės nuotraukas. Jie vadinami veidrodžiais, nes vaizdas iš objektyvo per veidrodį perduodamas į skylutes, kurios sudaro nuotrauką. Žinoma, jie taip pat turi ekraną nuotraukų peržiūrai gale. Šių fotoaparatų kaina ir nuotraukų kokybė yra aukščiausia, todėl beveik visi profesionalai naudoja veidrodinius fotoaparatus. Jų valdymas yra daug sudėtingesnis nei muilinės, nors galima naudoti ir automatinius parametrų nustatymus. Šių fotoaparatų objektyvus taip pat galima keisti, kad išsirinktumėte objektyvą, atitinkantį jūsų esamą situaciją. Pigiausias veidrodinis fotoaparatas kainuoja apie 350 eurų. Populiariausi gamintojai: Nikon ir Canon.
MILC-beveidrodinės keičiamos objektyvo kameros – šių fotoaparatų kokybė tokia pati kaip veidrodinių kamerų, tačiau yra mažesnė, nes kameroje nėra veidrodžių. Objektyvą galima pakeisti, tačiau atminkite, kad to paties gamintojo objektyvą galima naudoti tik su to paties gamintojo fotoaparatu, pavyzdžiui: jei nėra specialaus adapterio, negalėsite prijungti Sony objektyvo prie Pentax kamera. Prieš fotografuojant vaizdas rodomas užpakalinėje dalyje esančiame ekrane. Šių kamerų valdymas yra sudėtingesnis, tačiau leidžia pasirinkti tinkamiausius nustatymus pagal situaciją. Kaina irgi didesnė, bet nuotraukų kokybė to verta. Jie prasideda nuo maždaug 300 eurų. Populiariausi gamintojai: Sony, Pentax, Fuji, Canon.

Dabar jūs turite nustatyti prioritetą ir pasirinkimą!

Jei planuojate retkarčiais nufotografuoti šeimos veiklą ar fotografuoti kiek kokybiškesnes nuotraukas socialiniuose tinkluose – užteks paprasto mažo fotoaparato. Jei keliaujate ar mėgstate fotografuoti skirtingus objektus skirtingais atstumais, bet nenorite pretenduoti į profesionalumą ir nenorite turėti daug skirtingų objektyvų, hibridinė kamera bus geriausias jūsų pasirinkimas. Tačiau jei norite patekti į platesnę fotografijos sritį ir turite galimybę tai padaryti, rekomenduojame įsigyti SLR arba sisteminį fotoaparatą. Naudodamiesi šiais įrenginiais galėsite padaryti aukščiausios kokybės nuotraukas, praktiškai panaudoti fotografijos teorines žinias ir net tapti profesionalu. Linkime gero kadro!