Profilaktiniai tyrimai – kodėl svarbu juos reguliariai atlikti?

Kodėl būtina atlikti profilaktinius tyrimus? Kokią naudą mums duoda reguliariai atliekami tyrimai ir ar jie gali apsaugoti mus nuo ligų? Kodėl žmonės vengia profilaktinių tyrimų? Visą tai sužinosite šiame straipsnyje.

Net tada, kai mums atrodo, kad jaučiamės kuo puikiausiai, karts nuo karto tikrai reikia pasitikrinti profilaktiškai. Atlikus tam tikrus profilaktinius tyrimus, gali išaiškėti, kad su mūsų sveikata ne viskas yra taip, kaip mes galvojame ar mums atrodo. Daugelis ligų, ypač ankstyvosiose vystymosi stadijose, beveik nerodo nerimą ar net baimę keliančių požymių. Geras pavyzdys galėtų būti onkologinės ligos: ankstyvoje šios ligos stadijoje galite nejausti jokio skausmo, tačiau kai tik jį pajuntate, deja, gali būti per vėlu visiškai atsikratyti šios ligos. Profilaktinių tyrimų dėka tam tikrą ligą galima nustatyti ypač anksti ir išvengti ilgalaikio, dažnai neefektyvaus, gydymo, kuris yra vėlyvos diagnozės pasekmė.

Profilaktiniai tyrimai yra pagrindiniai sveikatos būklės tyrimai, kuriuos turėtų atlikti kiekvienas suaugęs žmogus nuo tam tikro amžiaus, priklausomai nuo tiriamos ligos. Gyvename ne pačiame idealiausiame pasaulyje, kuriame žmonija kovoja su ekologinėmis problemomis, didele tarša, susiduria su didelio masto katastrofomis (pvz., radiacijos nuotekiu ir pan.), nuolat bėgame, mus lydi stresas, dažnai pamirštame savimi pasirūpinti, numojame ranka į sveiką mityba ir griebiame greitojo maisto industrijos produktus. Visa tai, be jokios abejonės, padidina mūsų visų ligų riziką. Bėda ta, kad daugelis žmonių bijo sužinoti apie sunkią ligą, tačiau dauguma tyrimų yra neskausmingi ir tik ankstyvas ligos nustatymas suteikia galimybę pasveikti iš dalies arba net visiškai. Viskas, ką jums reikia padaryti, tai kreiptis į šeimos gydytoją, kad jums paskirtų atitinkamus amžiaus grupei profilaktinius tyrimus. Be to, tai galite padaryti ir patys, kreipdamiesi į privačias įstaigas. Genetinis tyrimas iš Placenta.lt suteiks jums daug reikiamos informacijos apie jūsų sveikatos būklę ir polinkį į tam tikras genetines ligas.

Jei atliekame tyrimus savarankiškai, privalome apie rezultatus pranešti šeimos gydytojui, kuris, be kruopštaus rezultatų įvertinimo, taip pat turėtų mus atidžiai apžiūrėti, išmatuoti kraujospūdį, apskaičiuoti KMI. Be to, jei šeimoje yra buvę vėžio atvejų,  jūs automatiškai esate priskiriamas rizikos grupei, tuomet kai kuriuos tyrimus reikėtų atlikti dažniau. Panašiai yra ir su priklausomais nuo nikotino žmonėmis: rūkymas kelia pavojų susirgti daugeliu ligų – ypač kvėpavimo sistemos, todėl rūkantiems kasmet reikėtų pasidaryti atitinkamus tyrimus.

Jei aplinkoje turite vyrų, būtinai juos paskatinkite profilaktiškai tikrintis, nes būtent ši lytis yra linkusi mažiau rūpintis savo sveikata. Vyrai labiau nei moterys kenčia nuo koronarinės širdies ligos ir miego apnėjos bei metabolinio sindromo (diabeto, hipertenzijos ir didelio lipidų kiekio kraujyje). Jiems gresia didesnė plaučių ir storosios žarnos vėžio bei lėtinės obstrukcinės plaučių ligos rizika nei moterims. Nepamirškime ir vyrų sėklidžių bei prostatos vėžio rizikos.

Moterys dažnai kenčia nuo mažakraujystės ir migrenos bei lėtinio streso padarinių: miego sutrikimų ir depresijos. Vis dažniau moterys serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Gimdžiusioms arba pasiekusioms tam tikrą amžiaus ribą moterims rekomenduojama pasitikrinti dėl gimdos kaklelio vėžio.