Pigūs baltymų milteliai – rūšys ir jų savybės

Pigūs baltymų milteliai (angl. cheap protein powder) yra populiarūs tiek tarp profesionalių sportininkų, tiek tarp mėgėjų ar tiesiog savo figūra, sudėjimu besirūpinančių žmonių. Baltymų milteliai dažniausiai įeina į įvairių sporto papildų kompleksus, kurie yra naudingi ne tik raumenų masę auginantiems kultūristams, bet ir pradedantiems ar fizines apkrovas didinantiems sportininkams, augantiems paaugliams, po traumų atsigaunantiems atletams ir aktyviai sportuojantiems vegetarams bei veganams. Padidinus fizinį krūvį, reabilituojantis po sporto traumų, vis dar augant ar atsisakius įprastų baltymų šaltinių (mėsos, žuvies, pieno produktų, kiaušinių), baltymų milteliai tampa katabolizmo prevencija, įprastų proteinų alternatyva ir sprendimu padedančiu mūsų raumenims augti. Kadangi tarp vartotojų yra ir paauglių ir veganų, aktualu panagrinėti pigių baltymų miltelių (angl. cheap protein powder) etiketes. Ar tai tikrai toks stebuklingas produktas?

Paprastai baltymų miltelių pakuotės turinio pagrindą sudaro aukštos kokybės baltymų milteliai, kurie būna įvairių rūšių. Pagrindinės ir populiariausios baltymų miltelių rūšys: išrūgų (angl. whey protein), sojų (angl. soy protein) ir kazeinas (angl. casein protein). Taip pat prekyboje yra kiaušinių, jautienos baltymų, pieno baltymų izoliatų ir kelių komponentų (skirtingų šaltinių) baltymų. Įvairias baltymų rūšis organizmas pasisavina skirtingai. Greičiausiai organizmas pasisavina išrūgų baltymus, o lengviausiai – išrūgų izoliato baltymus. Išrūgų izoliato baltymų koncentracija dažniausiai didesnė nei 90 % ir šis baltymas ypač tinka besilaikantiems dietos, nes jame mažiau riebalų ir angliavandenių. O tarkim kazeino baltymai yra pasisavinami lėtai, dėl to kazeinas tinka raumenų katabolizmo prevencijai ir raumeninio audinio statybai. Kazeiną, dėl lėto pasisavinimo, rekomenduojama vartoti prieš einant miegoti.

Nebrangūs baltymų milteliai (angl. cheap protein powder) yra svarbūs mūsų organizmo procesams. Baltymai ypač reikalingi tiems žmonėms, kurie atsisako vartoti įprastus baltymų šaltinius, gydosi po traumų, didina fizinį krūvį ar siekia užauginti raumenų masę. Egzistuoja kelios baltymų rūšys, kurios išskiriamos pagal išgavimo šaltinį. Įvairių šaltinių baltymų milteliai pasižymi skirtingomis pasisavinimo ir maistinės vertės savybėmis. Pagal šias savybes kiekvienas sportininkas gali pasirinkti jam tinkamiausią baltymų miltelių produktą.