Kokie sprendimai langams uždengti bus tinkamiausi?

Tinkamai parinkti langų uždangalai apsaugos namo ar buto vidų nuo per didelio saulės spindulių kiekio ir kaitros, be to, suteiks privatumo. Kokie sprendimai pasiteisins – žaliuzės, roletai, o gal markizės? 

Nuo rudens iki pavasario džiaugiamės kiekvienu pro langą į vidų patenkančiu saulės spinduliu. Deja, kuo labiau artėja vasara, tuo labiau jie ima mus erzinti. Taigi, jei aplink namą nėra natūralaus prieglobsčio nuo saulės, pavyzdžiui, medžių šešėlio, tuomet langus reikia apsaugoti nuo saulės papildomai. Tai ypatingai galioja stogo langams, kurie karštomis dienomis palėpę gali paversti nepageidaujamu soliariumu.

Langų uždangalai

Vidiniai roletai

Vienas iš efektyviausių langų apsaugos būdų yra išoriniai roletai. Svarbiausias jų elementas – medžiaga, ribojanti saulės spindulių kiekį į patalpą. Roletų plotis ir ilgis yra lengvai priderinami prie lango matmenų. Medžiaga slysta aukštyn ir žemyn virvelių pagalba, pritvirtintų lango ar durų šone (priklausomai, kur bus pritvirtinti). Roletas paprastai yra suvyniojamas į ritinį ir laikomas įdėtas į dėžutę, vadinamą kasete. Kasetės vieta yra tiesiai virš lango. Didžiausias jos buvimo privalumas – roleto medžiagos saugojimas nuo dulkių bei kitų nešvarumų.

Kaip jau minėjome, roletai gali būti nesunkiai priderinti tiek prie mažų, tiek prie itin didelių langų išmatavimų. Net vonios kambario nestandartinio dydžio langeliams rinkoje rasite puikių pasiūlymų. Daugiau sužinosite čia: https://roleta.lt/roletai/roletai-mini/.

Išorinės markizės

Vietoj roletų galite rinktis markizes vertikaliems langams apdengti. Paprastai markizių pagrindinė medžiaga yra pagaminta iš dalies šviesą praleidžiančio audinio. Skirtingai nei roletai, markizės negali efektyviai riboti saulės spindulių, patenkančių į patalpas, kiekio, tačiau gali suteikti jaukų pavėsį. Toks sprendimas dažniausiai yra pasitelkiamas terasose bei pavėsinėse.

Kai namas turi didelius langus, dažnai specialistai pataria virš jų įrengti markizes – tokiu būdu nesunkiai galite susikurti lauko terasą. Markizės garantuoja pavėsį ne tik pastato viduje, bet ir terasoje. Deja, nors jos yra dažniausiai impregnuotos gamintojo, atlaiko tik nedidelį kritulių kiekį, o lietui įsismarkavus jas tenka suvynioti. Stogo langams taip pat galite įsigyti markizės su prastoms oro sąlygoms atspariu medžiaginiu sluoksniu.

Markizės yra geriausia patalpų apsauga nuo saulės kaitinimo. Svarbu tai, kad jos užtemdo interjerą visiškai neužgoždamos vaizdo į aplinką, priešingai nei žaliuzės.

Vertikalios žaliuzės

Populiariausios yra vidinės tekstilinės žaliuzės. Daugelį jų galima įsirengti patiems. Tokios žaliuzės paprastai skiriasi šviesos pralaidumo laipsniu, gamintojų išreikštu procentais. Taip pat rasime modelių, kurie dėl medžiagos, iš kurios yra pagaminti, ir efektyvių mechanizmų gali visiškai užkirsti kelią saulės spindulių patekimui į patalpas.

Žaliuzės

Itin lengvas dienos šviesos intensyvumo valdymas – tai žaliuzių privalumas. Mums įprasta jas matyti metalinių, plastikinių ar net medinių siaurų lentjuosčių pavidalu. Lengvas valdymas pasižymi lentjuosčių sukimo bet kuria norima kryptimi, o esant reikalui – patraukiamos iki tam tikro aukščio arba nuleidžiamos.

Screen roletai

Tai yra viena iš naujovių, apskritai, langų uždangalų srityje. Dažnai roletus įsigyjame dėl norimo privatumo namuose, tačiau tuomet visiškai apribojame savo matomumą. Šiai situacijai išspręsti žmonės renkasi tokius inovatyvius sprendimus kaip screen roletai. Tai puikus būdas atsiriboti nuo nepageidaujamų žvilgsnių, bet kartu matyti tai, kas vyksta už lango.