Kavos aparatų priežiūra: kokias priemones rinktis?

Dauguma besinaudojančių kavos aparatais greičiausiai pritartų minčiai, kad kavos aparatas – labai patogus prietaisas, kuris taupo laiką, išlaidas, o pagaminta kava išsiskiria skoniu ir aromatingumu. Tačiau palikti likimo valiai šio naudingo prietaiso nereikėtų – jo ilgaamžiškumas ir veikimo kokybė priklauso nuo reguliariai skiriamos priežiūros. Juk norisi pirkinį išsaugoti kuo ilgiau, be to, tikimasi, kad kiekvienas paruoštos kavos puodelis bus ne mažiau kvapnus nei pirmasis. Todėl prižiūrint vertėtų imtis tam tikrų priemonių kavos aparato priežiūrai ir valymui.

Visų pirma, itin svarbu valyti kavos aparatą reguliariai. Atliekant virtuvės ar kitos patalpos, kurioje laikomas kavos aparatas, tvarkymo darbus, vertėtų nepamiršti ir prietaiso kavos ruošimui. Dažnai priežiūros instrukcijose gamintojai rekomenduoja valyti aparatą kas porą mėnesių, tačiau ruošiamos kavos šviežumą būtent lemia dažnesnis valymas. Kavos aparatui iš išorės prižiūrėti puikiai tinka suspausto oro purškiklis, kurį nesunku gauti, o koncentruota srovė pašalina ir sunkiausiai prieinamose vietose esančius nešvarumus.

Tačiau, rūpinantis kavos ruošimo įtaiso išore ir priedais, nereikėtų pamiršti ir jo vidaus. Nors šis ritualas atliekamas žymiai rečiau nei korpuso valymas – maždaug kas tris mėnesius. Tvarkinga aparato išorė apgaulinga – viduje gali būti prisikaupę nepanaudoto vandens ir kalkių likučių. Priemonės valymui gali būti įvairiausios: nuo specialių tablečių, miltelių, skysčių iki pasigamintų iš namų apyvokoje naudojamų produktų, kaip, pvz., iš vandens ir vyno acto. Išvengti kalkių gali padėti distiliuoto ar filtruoto vandens naudojimas arba specialus filtras kavos aparatui. Žinoma, priežiūros vis tiek reikės – aparato vidus turi būti karts nuo karto tikrinamas.

Galiausiai, verta nepamiršti, kad kavos aparatas – elektros prietaisas ir bet koks gedimas ar pažeidimas gali kelti pavojų. Ženklai, kurie praneša apie galimus kavos aparato sutrikimus yra įvairiausi, pvz., imtis priemonių reikia, jei aparato laidas yra pažeistas ar gerokai susidėvėjęs, yra nudegimo ženklų, deformavosi plastikiniai komponentai. Taip pat verta atkreipti dėmesį, jei vis atsiranda vandens dėmių net ir nuvalius, mat tai gali reikšti nutekėjimą, kas mažina aparato efektyvumą ir gali sąlygoti rimtesnius gedimus ateityje. Rekomenduojama, kad skirti šiek tiek reguliarios priežiūros kavos aparatui taptų įpročiu – gardi kava džiugins ilgus metus.