Elektromobiliai ir jų aptarnavimo įrankiai

Lietuvos vyriausybei nusprendus ir pradėjus subsidijuoti elektromobilių įsigijimą jų registracijos skaičiai mūsų šalyje pernai metais šoktelėjo daugiau nei dvigubai. Tačiau daugeliui vis dar išlieka neaiškumų dėl pačios elektromobilių eksploatacijos ir kiek tai gali kainuoti. Ar nebus brangiau nei yra eksploatuojami automobiliai su vidaus degimo varikliais.

Elektromobiliai

Vien pavadinimas leidžia suprasti, kad tokia transporto priemonė yra varoma tik elektra. Jų judėjimui yra naudojami elektros varikliai, kurie neturi besitrinančių dalių, todėl išnyksta tikimybė, kad jis suges ir pareikalaus daug išlaidų. Tačiau prieš įsigyjant elektromobilį naudinga tam pasiruošti ir išspręsti kelis klausimus.

  • Kokį automobilį pirksite, kokia baterijos talpa, kiek jis nuvažiuos ir tarnaus;
  • Kur krausite savo elektromobilį, namuose ar specialiai tam sukurtose aikštelėse;
  • Kokius laidus teks įsigyti;
  • Kt.

Visą šią informaciją teks atidžiai išnagrinėti, kad tinkamai pasirinkti. Kad eksploatuojant įsigytą elektra varomą automobilį galėtumėte mėgautis taupiu važiavimu bei aplinkos saugojimu.

Elektromobilių įkrovimas

Kadangi automobilis yra varomas elektra, jos bateriją teks įkrauti. Tam yra skirtos įkrovimo stotelės, kurias jau minėjome, galima įsirengti namuose arba pasinaudoti viešose erdvėse specialiai įrengtomis. Keli stotelių tipai leis rinkti ir baterijos įkrovimo lygį.

  • Lėtas įkrovimas gali užtrukti keliolika valandų ar net visą parą. Laikui įtakoja ir baterijos talpa. Kuo ji didesnė, tuo ilgiau bus įkraunama. Neretai tokias stoteles įsirengia individualių namų savininkai;
  • Vidutinio krovimo stotelėse baterijas elektromobiliui galima įkrauti greičiau. Dažnai tokias galima rasti prekybos centrų automobilių stovėjimo aikštelėse, specialiai įrengtose vietose;
  • Itin greito krovimo stotelės dažnai montuojamos įvairiose susisiekimo vietose, įmonių aikštelėse, kitose viešose erdvėse. Tokios stotelės pagalba, elektromobilio bateriją galima įkrauti vos per pusvalandį. Tačiau svarbu žinoti, kad tokiu įkrovimo būdu naudinga nepiktnaudžiauti. Toks procesas mažina baterijos tarnavimo laiką, kuris gali būti apie 8-10 metų.

Išlaidos eksploatacijai

Norintiems įkrauti savo elektromobilio bateriją teks rinktis iš stotelių tipų krovimui (lėtas, vidutinis, itin greitas), tačiau naudinga žinoti, kad joms taip pat bus reikalingi kabeliai ir krovimo laidai su tam tikromis jungtimis. Laidai iki 7,5kW krovimui yra vadinami 1 tipo. 2 tipo laidai naudojami iki 22kW krovimui. Tačiau itin greitam krovimus bus reikalingas ir įvadas CCS arba CHAdeMO. Tai populiariausios rūšies įvadai, nors jų galima sutikti ir daugiau. Tačiau tokios investicijos dar ne visos. Kaip ir vidaus degimo variklius transporto priemonėse teks keisti salono filtrus, padangas, stabdžių kaladėles, šildymo ir vėsinimo sistemos antifrizą. Tačiau tokios išlaidos bus kur kas mažesnės, nei išlaidaujama dabar su benzininiais ar dyzeliniais automobiliais.

Tad abejojantiems pirkti elektromobilį ar ne svarbu įvertinti visus teigiamus dalykus, kad apsispręsti būtų lengviau.