Kokį automobilį pirkti?

Automobilis yra priemonė, kurią naudojame kiekvieną dieną. Ji padeda mums judėti, atrasti naujas vietas, o kitiems automobilis tampa net ir darbo priemone. Pasirinkimas tarp naujos ekonominės klasės ir naudotų, bet prabangesnių automobilių nedavė ramybės dažnai automobilius planuojantiems įsigyti vairuotojams. Kuris sprendimas yra ekonomiškesnis? Į šį klausimą nėra vienareikšmio atsakymo.Tai priklauso ir nuo mūsų specifinių poreikių, tačiau į ką reikėtų atsižvelgti renkantis?

Kokia yra galutinė automobilio kaina

Svarstydami apie naują ar pirmą automobilį, dažnai suklystame – transporto priemonės kainą įvertiname pagal sumą, kurią jai išleisime. Tačiau norėdami žinoti, kiek reikia išardyti šį automobilį, taip pat turime atsižvelgti į būsimas eksploatavimo ir kitas išlaidas, taip pat už kiek tą automobilį galima parduoti, pavyzdžiui, pakeisti automobilį dar kartą po penkerių metų. Šias išlaidas dalijasi naujų ir naudotų automobilių vairuotojai. Degalai, automobilio švara, žieminių/vasarinių padangų pirkimas ar keitimas, tepalų ir filtrų keitimas, draudimo įmokos – tai visos išlaidos, kurių dalis priklauso nuo automobilio modelio ir amžiaus. Šios išlaidos iš pradžių gali būti paskaičiuotos, todėl prieš perkant automobilį verta pasidomėti vidutine kaina.

Žinoma, automobilių gedimų planuoti nesinori, o juos numatyti sunku, tačiau taip pat svarbu įvertinti galimybę patirti tokias išlaidas ir būti tam pasiruošusiems. Naujiems automobiliams taikomas garantinis laikotarpis, todėl pirmaisiais metais galime būti ramūs, kad prireikus papildomų remonto išlaidų nereikės išleisti. Naudoti automobiliai yra labiau linkę į gedimus, todėl prieš perkant svarbu atidžiai įvertinti automobilio būklę.

Naujas ekonominės klasės automobilis

Pasirašant nuomos sutartį 5 metų laikotarpiui, apskaitant 35 proc. Likutinė vertė, pradinis įnašas – 10 proc. (1700 eurų), mėnesinė įmoka – apie 179 eurus. Prie šios sumos reikėtų pridėti kasko ir civilinės atsakomybės draudimą, o tokio automobilio kaina – maždaug 40 eurų per mėnesį. „Swedbank“ duomenimis, vidutinė automobilių nuomos apimtis Lietuvoje 2020 metais siekia 17 tūkst. EURAS. Išperkamoji nuoma dažniausiai perkamas naujas arba senas, vos kelerių metų senumo automobilis. Už tokią sumą galima įsigyti naują ekonomišką automobilį su standartine įranga. Reikia nepamiršti, kad įsigytas automobilis bus su sezonui pritaikytomis padangomis, todėl žieminėms teks išleisti papildomai. Vidutinės klasės padangų komplektas tokios charakteristikos automobiliui atsieis apie 300 eurų. Automobilį taip pat reikės aptarnauti specializuotame servise, o per 5 metus tokios išlaidos sudarys apie 1000 eurų. Vadinasi, per 5 metus tokiam automobiliui išleisime daugiau nei 16 tūkst. eurų, neskaičiuojant išlaidų kurui, automobilio švaros palaikymui, priklausančių nuo individualaus poreikio. Tačiau važinėsime nauju automobiliu, kurio jo techninę priežiūrą pirmuosius kelerius metus (dažniausiai garantija galioja 5 metus) garantuos pardavėjas.

Paskolos kaina automobiliui yra maždaug 129 eurai per mėnesį 5 metų laikotarpiui

Papildomas remonto ir priežiūros išlaidas sunku apskaičiuoti dėl automobilio amžiaus, tačiau dažniausiai pasitaikančias išlaidas galima įvertinti. Pirkti naudotas automobilių padangas tikriausiai nėra labai gerai, todėl per 5 metus privalote įsigyti naują komplektą. Gali kainuoti apie 300 eurų, o prireikus tiek žiemą, tiek vasarą galima padvigubinti.

Kas kelerius metus reikia alyvos, alyvos filtro, oro, salono ir kuro filtro. Priklausomai nuo perkamų automobilių dalių būklės, šios išlaidos naudotiems automobiliams per 5 metus gali siekti 600 Eur. Už 300 eurų gali tekti keisti ir pagrindinį diržą bei generatoriaus diržą. Stabdžių trinkelės ir stabdžių diskai turi būti keičiami bent kelis kartus per 5 metus. Stabdžių priežiūros išlaidos gali siekti iki 400 eurų.