Diena be automobilio: istorija ir alternatyvios transporto priemonės

Jei šiuolaikinių žmonių paprašytume įvardinti vieną svarbiausių dalykų, be kurio jie negalėtų įsivaizduoti savo kasdienybės, daugelis atsakytų, kad tai yra automobilis. Ir, nieko keista, kodėl būtų pasirinktas toks atsakymas – juk automobilis iš tiesų pakeitė daugelio gyvenimus: dėl jo kasdienybė tapo kur kas patogesnė bei atsirado galimybė sutaupyti labai daug laiko. Tačiau dėmesį verta atkreipti į tai, kad visus automobilių savininkus bei šiomis transporto priemonėmis besinaudojančius asmenis yra kviečiame atsigręžti ir į gyvenimą be automobilio. Tai kviečia daryti Tarptautinė diena be automobilio.

Šiek tiek istorijos

Akcija, pavadinimu Mieste – be savo automobilio, pirmą kartą buvo surengta dar 1998 metais Prancūzijoje. Belieka tik daryti išvadą, kad ši akcija sulaukė iš tiesų labai didelio pasisekimo, kadangi jau 2000 metais tokia diena buvo surengta net 760 Europos miestų. Na, o jau 2001 metais Berlyno aplinkosaugos ministerijoje buvo įvertinti pirmieji šių akcijų rezultatai tose šalyse, kuriose ir buvo surengta akcija (Lietuva taip pat patenka į šį sąrašą). Taip pat buvo pasirašyta aplinkos ministrų deklaracija bei paskelbta Tarptautinė diena be automobilio. Ja tapo rugsėjo 22 – oji.

Taigi, būtent šią ypatingą dieną, žmonės yra skatinami prisiminti, kad iš tiesų automobilis teikia ne tik tam tikrą naudą, bet ir gali pridaryti žalos – teršia aplinką, gamtą, o pernelyg nejudrus gyvenimo būdas, nėra naudingas ir pačiam žmogui. Taigi, būtent šią dieną itin daug kalbame apie tai, kad reikėtų rinktis kitas, t.y., alternatyvias transporto priemones.

Alternatyvios transporto priemonės

Viena tokių priemonių galėtų tapti dviratis. Belieka tik pridurti, kad ši transporto priemonė yra ypač puikus pasirinkimas, kadangi neteršia gamtos. Tačiau ir tai – dar ne viskas: verta akcentuoti, kad važiuoti dviračiu yra labai naudinga, kadangi lavinami kūno raumenys.