Ar verta į stogą investuoti daugiau pinigų?

Kiauras stogas – tikras galvos skausmas. Ne vien dėl to, kad reikia rūpintis būdais, kaip uždengti stogo skyles, tačiau dar ir dėl to, kiek kainuos jo remontas. Susitvarkyti stogą yra nemaža prabanga, kadangi medžiagos, stogdengių paslaugos šiais laikais tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje kainuoja nemažus pinigus. Visgi, kaip ir visur, taip ir čia, daugelis žmonių, susidūrusių su tokia problema linkę taupyti ir rinktis pigesnes medžiagas. Tik ar tai visada pasiteisina? O galbūt, priešingai, – pigi stogo danga, jos tvirtinimo medžiagos ar žema difuzinės plėvelės kaina reiškia, jog stogas bus sutaisytas tik laikinai. Ar tikrai šykštus moka du kartus? Specialistai neskuba atsakyti į šį klausimą, o pirmiausiai pataria atsižvelgti į kelis pagrindinius aspektus, kurie vėliau leidžia išvengti didelių sumų, išleidžiamų stogo remontui ar medžiagoms.

Beveik visos didžiausios klaidos pasitaiko tada, kai nepaisoma instrukcijų, kurias nurodo stogo dangos ar kitų medžiagų gamintojas. Todėl šiame straipsnyje pateiksime keletą patarimų, į ką vertėtų atkreipti dėmesį, antraip teks sumokėti ne vieną šimtą eurų iš naujo.

1. Nors difuzinės plėvelės kaina yra svarbu, dar svarbiau – jos sandarumas. Turbūt visiems aišku, kad kai stogas kiauras negalima laukti nieko gero. Būtent stogo nesandarumas finansine prasme kainuoja didžiausius pinigus. Patyrę stogdengiai pataria nedvejoti ir rinktis tik sandarią ir tvirtą difuzinę plėvelę. Galbūt tokios difuzinės plėvelės kaina ir bus kiek didesnė, tačiau būsite tikri, jog jūsų stogo ventiliacija yra nepriekaištinga, vandens garai lengvai pasišalina į atmosferą, o iš lauko į vidų nepatenka nei lietus, nei sniegas.
2. Su šiuo aspektu taip pat labai susijęs ir kitas aspektas – difuzinės plėvelės stogui montavimas. Teisingam tokios plėvelės pritvirtinimui reikia specifinių stogdengystės žinių, todėl, jeigu tokių kompetencijų nežinote, nebandykite tvirtinti plėvelės patys. Verčiau jau paskirkite tam tikrą dalį pinigų specialistui ir būkite tikri, kad darbas bus atliktas taip, kaip reikia. Difuzinės plėvelės pritvirtinimo kaina priklauso nuo stogo dydžio, šlaito statumo, konstrukcijos sudėtingumo ir, žinoma, pačio stogdengio darbo įkainių. Klojant plėvelės svarbu nepertempti, nes kyla pavojus, jog ji plyš. Taip pat nepamirškite perdengti plėvelės kraštų. Taisant stogą pasiskaičiuokite, kiek jums gali atsieiti tokios papildomos užlaidos. Deja, čia jau nieko nesutaupysi, kadangi be tokių užlaidų kiltų grėsmė, kad kur nors liks nesandaraus stogo tarpas.
3. Privalomos išlaidos lietloviui. Šis aspektas – bene vienas svarbiausių. Jei dengiant naujai ar taisant kiaurą stogą yra neįrengiamas lietlovis rizikuojama, kad dėl šiltnamio efekto susidariusi drėgmė neišbėgs laukan ir nutekės bet kaip pačia difuzine plėvele ir kažkur kaupsis. Užbėgti įvykiams už akių galima įsirengiant tinkamą lietaus nuvedimo sistemą. Tada visas drėgmės perteklius pasišalins iš stogo konstrukcijos į šalia sumontuotą lietlovį ir nebereiks rūpintis papildomais pinigais kitai stogo rekonstrukcijai.