Kaip išsirinkti čiužinį?

Prieš perkant naują lovą visada iškyla tas pats klausimas: kokį čiužinį pasirinkti? Šiais laikais baldų parduotuvėse yra įvairių lovų rėmų, tačiau miego kokybę garantuoja čiužiniai. Išsirinkti patogiausią ir kokybiškiausią čiužinį gali padėti bent keletas faktorių.

Pritaikytas čiužinys – geriausias pasirinkimas

Pirmas atsakymas į klausimą, kokį čiužinį pasirinkti: adaptacija. Kaip tai prisitaiko? Pasirinkite čiužinį, kuris atitiktų jūsų svorį, kūno kontūrus ir prisitaikytų prie jūsų miego įpročių bei laikysenos. Čiužinys turi ne tik teikti komfortą ir malonumą, bet ir būti stipri atrama raumenims bei stuburui. Jeigu stovint mūsų stuburo tarpslanksteliniai diskai suspausti bent 10%, tai gulimoje padėtyje ir atsistato tarsi kampu. Tačiau jei stuburas yra tiesioje, horizontalioje padėtyje, šis atsistatymas yra įmanomas. Todėl idealus čiužinys turėtų patogiai palaikyti stuburą ir atitikti jūsų kūno kontūrus. Kokį čiužinį rinktis, tikrai žino miego specialistai, bet tik žinodami jūsų norus bei galimybes, jie pasiūlys optimaliausią sprendimą. Jūsų svoris, ūgis, miego pozos bei alergijos, tai svarbi informacija, kurią privalo žinoti čiužinių konsultantai.

Renkantis čiužinį svarbus žmogaus svoris

Norint išsirinkti tinkamą čiužinį, žmogaus svoris yra vienas iš aspektų, į kurį reikia atsižvelgti. Kuo sunkesnis svoris, tuo kietesnis čiužinys paprastai reikalingas. Priešingu atveju nesuteikiama tinkama atrama, neišlaikoma taisyklinga kūno padėtis, todėl miegas gali būti nepatogus.

Produkto kietumas priklauso nuo jo vidinės struktūros:

Poliuretano putplasčio čiužinys su viskoelastinės medžiagos sluoksniu yra minkštesnis, todėl rekomenduojamas lengvesniems žmonėms. Dėl „atminties atkūrimo“ funkcijos jie labai gerai apgaubia kūną ir greičiau grimzta, tačiau lėtai grįžta į pradinę padėtį. Abiejose čiužinį sudarančiose medžiagose yra natūralaus sojų aliejaus, todėl gaminys yra patvarus ir padeda sukurti sveiką miego aplinką. iems, kurie kenčia nuo alergijų ir svarsto, kaip išsirinkti čiužinį, vertėtų nepamiršti įvertinti, ar jis turi nuimamą užvalkalą, kurį galima skalbti automatiniu būdu 30 oC temperatūroje, valyti sausu būdu ir lyginti (naudojant ne aukštesnę nei 110 oC temperatūrą). Tai labai palengvina gaminio priežiūrą ir leidžia išvengti alergenų kaupimosi ant čiužinio ir jo viduje. Gausiai prakaituojantiems, reikėtų rinktis kuo geresniu oro pralaidumu pasižyminčius čiužinius. Putų poliuretanas pasižymi porėta struktūra, todėl gerai praleidžia orą ir išgarina drėgmės perteklių. Be to, poliuretaninių čiužinių vidurinėje dalyje yra papildomi oro tarpai, o apatinėje – tinkliukas. Todėl užtikrinamas patikimas vėdinimas. Geru oro pralaidumu pasižymi ir spyruokliniai čiužiniai, kurių viduje yra specialūs tarpai, o apačioje – tinkliukas.

Jei kamuoja sąnarių ir kaulų skausmai, rekomenduojama įsigyti čiužinį, suskirstytą į ergonomiškas zonas

Kiekvienas iš jų atitinkamai reaguoja į konkrečios kūno dalies svorį ir spaudimą. Tai padeda išlaikyti taisyklingą stuburo padėtį, labiau atpalaiduoja raumenis ir gerina kraujotaką. Dažnai peršalusiems žmonėms tiks čiužinys su šiltesne pagalvėle, pavyzdžiui, viskoelastinės medžiagos sluoksniu. Jis reaguoja į kūno skleidžiamą šilumą ir su malonumu jį apgaubia. Svarstant, kaip išsirinkti čiužinį, vertėtų nepamiršti įvertinti ir savo miegamojo aplinkos. Jei pastebėjote, jog kambaryje tvyro drėgmė, patariama rinktis gaminius, kurie gerai išgarina drėgmę. Tokiomis savybėmis pasižymi tiek putų poliuretano, tiek spyruokliniai čiužiniai. Viskoelastinė medžiaga šiuo atveju nebūtų pats tinkamiausias pasirinkimas, nes laikui bėgant joje gali pradėti kauptis drėgmė ir netgi atsirasti pelėsis. Be to, esant žemesnei nei 15 oC temperatūrai, viskoelastas ima kietėti, praranda elastingumą. Straipsnyje pateikta informacija yra rekomendacinio pobūdžio (parengta tinklaraštininkų), kiekvienu individualiu atveju būtina kreiptis į specialistus.