Virtuviniai baldai mažoje virtuvėje

Virtuvėje dažnai praleidžiama didžioji dalis laisvo laiko namuose, ypač, jei reikia pasirūpinti dideliu šeimos būriu. Pastaruoju metu itin išpopuliarėjusi kulinarija suburia į šią erdvę ne tik (ne)nusivylusias namų šeimininkes, bet ir kitus šeimos narius ar draugus. Deja, didelė problema – mažos daugiabučių virtuvės, kuriose ne tik sunku sutalpinti artimuosius – kartais trūksta vietos net pačiam kulinarui. Visgi, dažna to priežastis – prastas išplanavimas, o tai išspręsti nesunku pritaikant erdvei tinkančius virtuvinius baldus.

Vienas iš svarbių patarimų – rinktis negilių matmenų baldus, kurie būtų labiau orientuoti į aukštį. Norint sukurti kiek įmanoma erdvesnės virtuvės įspūdį, rekomenduojama išlaikyti kuo didesnį grindų plotą neužimtą. Virtuviniai baldai turėtų būti pritaikyti montavimui prie sienų: įvairios virtuvinės spintelės, lentynos elektros prietaisams, taupo vietą ant baldų paviršių, todėl virtuvės patalpa išliks ir funkcionali, ir neapkrauta.

Erdvę optiškai padidinti gali ir virtuvės spintelių tipas. Labiausiai „apgauna“ virtuvės baldai be durelių arba stiklinėmis permatomomis, mat tuomet sukuriamas gylio efektas ir atrodo, kad sienos yra toliau nei iš tikrųjų. Žinoma, vien atverti spintelių nepakaks – būtina išlaikyti tvarką jose, nes nes labiausiai patalpą „užgriozdina“ apkrovimas nereikalingais daiktais. Taip pat naudinga derinti virtuvinių spintelių vidų prie interjero, pasirenkant patinkančias spalvas.

Virtuviniai baldai mažai patalpai turėtų būti lengvų formų ir atviri – tai leidžia matyti erdvę, esančią už jų bei grindis, todėl susidaromas didesnės virtuvės įspūdis. Virtuvinis stalas ar pagalbinis stalelis, kėdės, turėtų būti grakščių formų, lengvų medžiagų, kaip, pvz., metalo. Dar viena gera idėja – stalas ar spintelė su ratukais – ji bus ne tik perregimas ir neapkraunantis erdvės, bet ir lengvai perkeliamas, o tai itin praktiška ir gali būti įvairiai pritaikoma.

Galiausiai, gera žinia minimalizmo mėgėjams, mat taisyklingos linijos ir geometriniai kampai mažina vizualinį sumišimą, todėl susidaro tvarkingos, gerai išplanuotos erdvės įspūdis. Tiesių, preciziškų formų baldai sukuria trapią, lengvą erdvę, todėl žvelgiant į ją nesukeliamas sąmyšis. Taigi tvarka mažoje virtuvėje svarbi tiek bendrąja prasme, tiek kalbant apie virtuvinių baldų dizainą ir formas.