Kaip prižiūrėti medinius lauko baldus? 5 patarimai

Mediniai baldai suteikia jaukios šilumos, elegantiškos klasikos pojūtį ir prideda natūralaus grožio bet kokiai gyvenamajai erdvei tiek viduje, tiek lauke. Norint, kad mediniai baldai atrodytų kuo geriau ir būtų ilgaamžiai, reikia juos tinkamai prižiūrėti ir šiek tiek rūpintis.

Šiame straipsnyje pasidalinsime penkiais patarimais, kaip tinkamai turėtų būti prižiūrimi lauko baldai, pagaminti iš medžio. Įdėję šiek tiek pastangų ir dėmesio, mediniais baldais galėsite džiaugtis ilgus metus.

Neleiskite įsigalėti nešvarai

Reguliarus valymas yra labai svarbus medinių baldų išvaizdai bei net gi ir konstrukciniam tvirtumui. Kad ant baldų nesikauptų purvas ir nešvarumai, bent kartą per savaitę nuvalykite dulkes minkštu, sausu skudurėliu.

Norėdami valyti kruopščiau arba pašalinti dėmes, naudokite drėgną šluostę ir švelnų valiklį arba muilą, o po to būtinai kruopščiai nusausinkite medieną, kad drėgmė neįsigertų bei nepakenktų. Venkite naudoti agresyvius chemikalus ar abrazyvinius valymo įrankius, nes jie gali pažeisti medienos apdailą.

Saugokite medį nuo saulės atokaitos ir karščio

Dėl per didelio saulės spindulių ir karščio poveikio medžio apdailos spalva gali išblukti, o pats medis dėl kartu su saulės alinimu atsirandančių pažeidimų – deformuotis arba įtrūkti.

Jei įmanoma, laikykite medinius vidaus baldus atokiau nuo tiesioginių saulės spindulių ir šildymo šaltinių, pavyzdžiui, radiatorių ar židinių. Lauko baldus apsaugosite pastatydami juos šešėlyje. Be to, nedėkite karštų daiktų tiesiai ant medinių paviršių, nes tai gali pakenkti karščiui ir jis pakeis spalvą (maistas, puodai, virduliai…). Nors yra nuo UV gerai saugančių lakų, tačiau geriau naudoti ir papildomas apsaugos priemones bei baldus tiesiog patraukti.

Drėgmė tikrai nėra medienos draugas

Mediena yra natūrali medžiaga. Ji turi porėtumą, į kurį prasiskverbia ir kuriame kaupiasi drėgmė. Dėl to medis gali plėstis ir trauktis dėl drėgmės lygio pokyčių.

Nuolatiniai svyravimai pažeidžia medieną, ją susilpnina. Dėl to atsiranda pelėsis, puvėsis ir grybelis. Norėdami apsaugoti baldus, neleiskite jiems ilgai būti sušlapusiems. Per lietų paslėpkite juos po stogu ir leiskite išdžiūti, jeigu jau sulijo. Žiemą taip pat nelaikykite jų lauke.

Nepamirškite apie gausybę apsauginių priemonių

Lakas, vaškas ar kitos apsauginės priemonės gali padėti išsaugoti medinių baldų išvaizdą ir prailginti tarnavimo laiką. Populiariausiųjų tarpe yra įvairių rūšių apdailos priemonės, įskaitant aliejų, vašką, laką ir poliuretaną.

Kiekvieno tipo priemonė užtikrina skirtingą apsaugos lygį ir reikalauja skirtingų priežiūros būdų. Mediniams lauko baldams labai praverčia priemonės su apsauga nuo ultravioletinių spindulių, nes, kaip jau minėjome, mediniai baldai kenčia, jeigu juos nuolat kaitina saulė ir jie kontaktuoja su UV. Laikykitės gamintojo rekomendacijų dėl konkretaus pasirinkto apdailos tipo ir pasiruoškite tam, kad perlakuoti, peralyvuoti ar peraliejuoti gali reikėti kasmet arba kas kelerius metus. Taip pat ir su dažais.

Prieš kiekvieną sezoną patikrinkite savo baldų būklę

Negalima tik tikėtis to, kad baldai visada atrodys bei laikysis puikiai. Turite būti aktyvūs bei stengtis pastebėti bet kokias problemas, kadangi vos joms atsiradus jos rimtėja labai sparčiai.

Geriausia – prieš kiekvieną šiltąjį sezoną pasižiūrėti ar jūsų baldai neturi nusidėvėjimo ar pažeidimų požymių, pavyzdžiui, ar nėra atsilaisvinusių jungčių, klibančių kojelių ar įtrūkusios medienos.

Nedelsdami spręskite visas problemas, kad išvengtumėte tolesnių pažeidimų ir užtikrintumėte baldų saugumą bei stabilumą. Kai kuriuos smulkius remonto darbus, pavyzdžiui, varžtų priveržimą ar atsilaisvinusių sujungimų suklijavimą, galima atlikti namuose naudojant visiems prieinamas medžiagas. Tačiau, jeigu baldas patyrė rimtesnę žalą arba atsirado poreikis restauruoti, kreipkitės į profesionalą.

Apibendrinimas

Medinių baldų priežiūra yra reikalinga. Tai – keletas dalykų, kuriuos gali daryti visi tam, kad išsaugotų puikią savo baldų išvaizdą bei būklę. Nereikia nei didelių piniginių investicijų ar be galo daug laiko, kad pasiektumėte norimą rezultatą. Laiku nuvalykite nešvarumus, paslėpkite medinius baldus nuo saulės spindulių ir karščio, neleiskite paviršiui ilgai būti sudrėkusiam, naudokite tinkamas apsaugines priemones (pvz., laką arba aliejų) bei reguliariai tikrinkite jų būklę. Visa tai darydami prailginsite savo baldų, stovinčių lauke, tarnavimo laiką bent keletu metų.