Staltiesių įvairovė: kaip išsirinkti tinkamą?

Bet kurio gero, aukšto lygio stalo serviravimo esminis elementas yra staltiesė, todėl svarbu pasirinkti tinkamą Jūsų namams. Nesvarbu, ar tai elegantiškas damaskuotas audinys Jūsų prabangiai vakarienei, ar paprastas niekuo neišsiskiriantis audinys, derinamas su kasdieniais indais, ar linksmas austas printas lauko kepsnių vakarėliui, tinkamai skirtingoms progoms išrinkta ir priderinta staltiesė padarys gerą įspūdį svečiams ir sukurs puikią atmosferą vakarienės metu.

Kam naudojamos staltiesės?

Staltiesė yra naudojama stalui padengti. Tai gali būti dekoratyvinės dangos, taip pat stalo apsaugos nuo įbrėžimų, dėmių ir kt. nepageidaujamų reiškinių. Kitos staltiesės yra skirtos praktiškam vaidmeniui – užtiesti ant valgomojo stalo prieš dėliojant indus ir maistą pietums ar vakarienei. Staltiesės yra standartinė restorano valgomojo stalo ir daugelio namų savininkų oficialių pietų stalų danga ir dažnai yra aukštos kokybės, ryškiai baltos spalvos lininis arba medvilninis audinys.

Kokios gali būti staltiesės?

Kai kurie iš populiariausių staltiesių audinių tipų yra medvilninės, poliesterio ir lininės staltiesės. Kalbant apie staltiesių medžiagas, kiekviena turi savų privalumų. Poliesterio staltieses lengva nušluostyti ir valyti, svarbu neleisti dėmėms įsisenėti. Jos dažnai randamos kasdieniškose kavinėse arba šeimininkių vasaros namų virtuvėse. Šią medžiagą galima skalbti mašinoje bei džiovinti džiovyklėje, retais atvejais reikia lyginti.

Mikropluoštas yra vis labiau vertinama medžiaga – tai atsparus išsiliejimui audinys ir yra įvairių stilių bei spalvų. Jį tikrai galima skalbti mašinoje ir džiovinti džiovyklėje, be to nereikia jokio lyginimo! Populiariausia medžiaga staltiesei – medvilnės mišinys. Elegantiškas ir patvarus, tačiau reikalaujantis šiek tiek Jūsų laiko: kartais tokią staltiesę reikės valyti ir lyginti. Skalbti mašinoje ir džiovinti džiovyklėje galima, tačiau po to tikrai reikės išlyginti.

Laminuotas audinys, mėgstamas sodybose ir kitur, yra praktiškas pasirinkimas virtuvės stalui saugoti. Tokia staltiesė nereikalauja Jūsų priežiūros ir yra puikus apsauginis barjeras. Jokio plovimo ar džiovinimo, tiesiog nuvalykite drėgnu skudurėliu ir tiek.

Kaip išsirinkti tinkamą staltiesę?

Skirtingai nuo kitų virtuvės, valgomojo ir kavinių aplinkos dekoracijų, tinkamas staltiesės dydžio pasirinkimas yra svarbiau nei svarbu. Padarysite didelę klaidą, jei staltiesė bus mažesnė nei Jūsų stalas arba nepaliksite laisvos medžiagos atkarpos laisvai kristi nuo stalo. Todėl prieš įsigyjant stalo staltiesę būtinai išsimatuokite stalą ir pasinaudokite specialia formule tinkamos staltiesės išmatavimams sužinoti.

Kita didelė klaida būtų, jei staltiesės tipas neatitiktų stalo, kurį ketinate dengti, formos. Pavyzdžiui, apvali staltiesė ant stačiakampio formos valgomojo stalo. Nedarykite šios klaidos ir jūsų staltiese padengtas stalas bus puikus!