Į ką atsižvelgti, renkantis pagalvės užvalkalus?

Žmonės paprastai yra linkę galvoti daugiau apie savo pagalves, pavyzdžiui, kuo jos užpildytos, užuot skyrę didesnį dėmesį pagalvių užvalkalams. Žmonės kreipia dėmesį į tai, kokio minkštumo/kietumo yra pagalvė, koks jos užpildas, tačiau mažai kas galvoja apie tai, į ką ji yra įvelkama, t. y., apie pagalvės užvalkalus.

Tiesa, kad pagalvės užvalkalas dažnai yra nepaisomas, nors jis yra esminė kiekvieno lovos komplekto dalis ir gali apsaugoti Jūsų odą, plaukus ir pačią pagalvę. Tai reiškia, kad pasirinkę tinkamą pagalvės užvalkalą, užtikrinsite, kad Jūsų pagalvė ilgą laiką išliktų puikios formos bei būklės.

Pagalvių užvalkalų tipai

Įvairiose prekybos vietose siūlomi pagalvės užvalkalai, kurių dydis yra standartisni 50 x 70 cm (tačiau esama ir kitokių dydžių pasirinkimų), gali būti pagaminti iš įvairių medžiagų. Populiaresni pagalvių užvalkalai yra gaminami iš medvilnės, lino, poliesterio, kiek mažiau populiarūs, bet tikrai ne prastesni – anaiptol – yra pagaminti iš satino, šilko, gobeleno ir pan.

Aukštos kokybės pagalvių užvalkalai turi atitikti tam tikrus visuotinai keliamus standartus. Medžiagos, iš kurių yra gaminami šie pagalvių užvalkalai, turėtų atitikti Oeko-Tex Standard kokybės reikalavimus.

Pagalvių užvalkalų užsegimo būdai būna keli: gali būti tvirtinami su sagomis, segami su užtrauktukais, lipinami su velcro lipdukais arba paprasčiausias pagalvių užvalkalų užsegimo būdas yra su užkišimu.

Kaip išsirinkti tinkamiausią pagalvės užvalkalą?

Pirmas dalykas, į kurį reikia atsižvelgti, perkant bet kokios rūšies patalynę, yra audinių tipas. Medžiagos ne tik lems Jūsų naujo pagalvės užvalkalo ilgaamžiškumą, bet ir komfortą. Vienas geriausių pasirinkimų, kokybės ir kainos santykio prasme, yra medvilniniai pagalvių užvalkalai, kurie suteikia minkštumo ir jaukumo jausmą.

Jei ketinate skirti kiek daugiau pinigų pagalvės užvalkalams, tuomet derėtų apsvarstyti pagalvių užvalkalų iš satino arba šilko pasirinkimą. Satinas pasižymi blizgesiu ir didesniu švelnumu nei, pavyzdžiui, medvilnė ir dėl šių savybių primena šilką.

Kalbant apie priežiūros reikalavimus, žinoma, geriausia ir patogiausia būtų, jei pagalvės užvalkalus būtų galima skalbti skalbimo mašina ir džiovinti džiovyklėje. Tokiu būdu neapsunkinsite savo namų ruošos papildomu buities darbu – skalbti rankomis pagalvės užvalkalus.