Kaip teisingai prižiūrėti medines terasines lentas?

Lauko terasos, pastatytos iš medžio, yra labai jaukus ir gražus prieglobstis, tačiau dažnai yra veikiamos medžiui nepalankių oro sąlygų. Kad medinė terasa jus džiugintų kur kas ilgiau, svarbiausia yra tinkamas jos valymas ir priežiūra. Lentos terasoms iš www.prodeck.lt padės sukurti jaukią erdvę šalia namų. O kaip teisingai jas prižiūrėti, skaitykite toliau.

Prižiūrėti medines terasines lentas

Mediena yra ypač pažeidžiama statybinė medžiaga ir ją reikia tinkamai prižiūrėti, kad terasa iš medžio ir po daugelio metų atrodytų patraukliai. Pavyzdžiui, UV spinduliuotė daro medieną trapią ir jos spalvą balina, o drėgmė prasiskverbia į pluoštą ir sukelia medžio išsiplėtimą, išsipūtimą, o ilgainiui pradeda ir puvimo procesą. Todėl ketindami pasirinkti medines terasines lentas turite žinoti, kad ji reikalauja tam tikros priežiūros.

Tinkamai išvalykite medinę terasą

Prieš pradėdami taikyti specialias, medienai skirtas priežiūros priemones, žinoma, pirmiausia turite pašalinti bet kokius nešvarumus nuo medinių lentų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad grindų lentų valymui niekada negalima naudoti valymo priemonių, kurių sudėtyje yra rūgšties, nes jos tikrai pažeistų medieną. Pakanka paprasto ūkinio ar bet kokio kito muilo tirpalo. Tiesiog išplaukite terasą šepečiu bei namuose pasidarytu šarmu ir ji bus kruopščiai išvalyta. Taip pat terasą galima plauti aukšto slėgio plovikliu. 

Taip pat rinkoje galite rasti specialių valymo priemonių, skirtų tam tikroms medienos rūšims. Tačiau tuomet labai svarbu, kad medienai būtų leista visiškai išdžiūti kelias dienas prieš pradedant naudoti specialias medienai skirtas priežiūros priemones. Valydami terasą visada stenkitės tai daryti gerų orų metu, kai orų prognozės nežada lietaus.

Tinkama terasos grindų priežiūra

Mediena, nesiimant specialių priežiūros priemonių, laikui bėgant blunka, todėl anksčiau ar vėliau papilkės ir praras pirminę gražią išvaizdą. Jei jums tokia išvaizda yra priimtina, galite apsieiti be medienos priežiūros procedūrų. Tačiau visada turėkite omenyje, kad priežiūra ne tik išsaugo natūralų medienos atspalvį, bet ir apsaugo ją nuo pelėsio, puvimo ir kitų medienos ardomųjų veiksnių. Be to, gera priežiūra prailgina medienos tarnavimo laiką. Taigi, kai reikia atlikti techninę priežiūrą, visada atminkite šiuos dalykus:

  • Klojant terasos grindis rinkitės patvarią medieną, kuri bus linkusi lėčiau dėvėtis. Jei norite, kad priežiūros išlaidos būtų kuo mažesnės, klojant terasos grindis rinkitės tropinę medieną arba specialiais impregnavimo būdais apdirbtą vietinę medieną. Jos yra daug kietesnės ir atsparesnės. Tokią grindims skirtą medieną pakanka retkarčiais patepti aliejumi. Speciali glazūra šiuo atveju nebūtina.
  • Po grindų klojimo apdorokite medieną aliejumi. Iškart suklojus terasoje medines grindis, patartina pradėti nuo grindų lentų priežiūros. Norint apsaugoti medieną nuo išorinių veiksnių daromos neigiamos įtakos, geriausia ją apdoroti specialia grindims skirta alyva. Ši priemonė išsaugo natūralų medienos spalvos atspalvį ir apsaugo nuo UV spindulių ir drėgmės. Ši priežiūros priemonė yra lengvai naudojama: alyvą tereikia tolygiai užtepti ant terasinių lentų plačiu šepetėliu. Svarbu: aliejumi galima tepti tik visiškai sausą medieną. Po dviejų dienų vėl galėsite naudotis terasa.
  • Kartą per metus darykite generalinę tvarką. Be anksčiau išvardytų priežiūros procedūrų, kartą per metus patartina pasišvęsti kruopščiai medinių grindų lentų priežiūrai. Pedantiškai išvalę terasą ir gerai ją išdžiovinę, galite medieną vėl apdoroti specialiu priežiūros aliejumi. Tinkamiausias laikas šiai procedūrai – pavasaris, pašalinus po žiemos sezono likusius nešvarumus.