Viskas, ką reikia žinoti, apie drėgmės matuoklius

Ūkyje auginamos prekės, tokios kaip daržovės ir kviečiai, yra viena iš svarbiausių Lietuvos eksporto prekių. Pasaulio šalys tikisi Lietuvoje užaugintų pasėlių. 

Be Lietuvoje auginamų javų visame pasaulyje yra daug žmonių, kuriems būtų kiek sunkiau dėti maistą ant stalo savo šeimoms. Štai kodėl tiek daug ūkininkų visoje Lietuvoje priklauso nuo įvairių aukštųjų technologijų įrankių, kad padidintų savo pasėlių kokybę ir derlių. Nors daugelis žmonių yra susipažinę su išbandytomis traktorių ir purkštuvų laistymo sistemomis kaip žemės ūkio modernizavimo simboliais, dažnai pamiršta apie kitus įrankius, kurie yra esminė šiuolaikinio ūkininko repertuaro dalis, pavyzdžiui, grūdų drėgmės matuoklius.

„Kodėl ūkininkas turėtų naudoti drėgmės matuoklius pasėliams? Kaip šie įrenginiai naudojami ūkininkavimui“, – klausiate?

Atsakymai į šiuos klausimus priklauso nuo kelių skirtingų veiksnių, įskaitant:

  • Auginamas derlius.
  • Naudojamas drėgmės matuoklis.
  • Dirvožemio pobūdis (smėlio, priemolio ir kt.).

Taigi, pateikiame keletą pasėlių drėgmės matuoklių naudojimo būdų ir kodėl jie tokie gyvybiškai svarbūs šiuolaikiniams ūkininkavimo metodams.

Naudojimas Nr. 1: šienas, šiaudai ir kiti ruloniniai augalai

Šienas yra labai svarbus augalas, nes jis yra patikimas gyvulių pašarų šaltinis kitiems ūkininkams. Drėgmė kelia didžiulį susirūpinimą presuotiems žemės ūkio produktams, ypač šienui ir šiaudams. Jei šieno ryšulyje yra per daug drėgmės, jis gali supūti kone akimirksniu.

Tačiau gedimas gali kelti mažiausiai rūpesčių ūkininkui. Bakterijoms dauginantis šlapiame šiene, jos ne tik suvartoja maistinę šio šieno vertę, todėl jis tampa mažiau naudingas kaip pašaras gyvuliams, o šienas pradeda įkaisti. Jei ryšulio drėgnumas viršija 20 % MC beveik bet kokio tipo ryšuliams, yra didelė rizika, kad rulonas taip įkais, kad gali užsidegti, sukeldamas sprogimą, galintį sunaikinti šieno saugyklą ir sunkiai sužaloti šalia esančius žmones. Tai yra įvykis, kurio kiekvienas ūkininkas norės išvengti.

Siekdami išvengti savaiminio šieno užsidegimo, ūkininkai gali patikrinti savo šieno drėgnumą prieš ir po presavimo, naudodami šieno drėgmės matuoklį su pailgintais zondais. Ūkininkai kelis kartus įkiša zondus į šieną ir ima rodmenis iš skirtingų kampų, suvidurkindami rezultatus, kad gautų tiksliausius rodmenis. Tai darydami ir prieš presavimą, ir po jo, ūkininkai gali žinoti, koks yra rulonų degimo pavojus.

Naudojimas Nr. 2: drėkinimo kontrolė

Drėgmės matuoklis yra labai naudingas dirvožemiui matuoti. Be specialių šieno drėgmės zondų, skirtų šieno drėgnumui patikrinti, modernūs ūkininkai taip pat naudoja specialius dirvožemio jutiklius, kad patikrintų turimą dirvos drėgmę.

Kodėl „turima drėgmė“, o ne „drėgmės kiekis“? Mat matuojant dirvožemio drėgmę, svarbu žinoti, kiek drėgmės jūsų augalai galės išskirti iš dirvožemio, o ne tik tai, kiek drėgmės iš tikrųjų yra dirvoje.

Dirvožemio drėgmės matuokliai nuskaito naudodami specializuotus dirvožemio jutiklių blokus, kad patikrintų, kiek drėgmės jūsų augalai gali sugerti iš dirvožemio. Užuot tiesiog įkišus metalinį zondą, šiuose jutiklių blokuose yra speciali terpė, pvz., gipsas, kuri sugeria ir išleidžia drėgmę, kol ji pasiekia pusiausvyrą. Kuo daugiau drėgmės sugers gipso blokas, tuo daugiau drėgmės bus prieinama jūsų augalams.

Svarbu pažymėti, kad šie jutiklių blokai geriausiai veikia priemolio molyje, nes kitų tipų dirvožemiai gali neleisti taip lengvai pasiekti pusiausvyros.

Turėdami duomenis, surinktus iš šių dirvožemio drėgmės matuoklių, ūkininkai gali tiksliai žinoti, kada laukus reikia laistyti ir kiek drėgmės reikės, kad dirvožemis būtų pakankamai drėgnas, kad augalai galėtų augti, nepersotindami dirvožemio ir nesukeldami bereikalingą eroziją.