Kuo skiriasi stovyklavimas nuo glampingo?

Ar jūs stovyklautojas ar glamperis? Ar būtumėte aistringas buvimo lauke mėgėjas, ar mėgėjas atsipalaiduoti gamtoje, visada rasite kuo mėgautis gamtoje. Tačiau galite būti nelinkę atsisakyti patogumų. Glampingas, terminas sudarytas iš angliškų žodžių ,,glamor’’(žavesys) ir ,,camping” (stovyklavimas), manoma, atsirado tada, kai stovyklautojai įgijo prieigą prie interneto. Šiuo metu glampingas populiarėja visame pasaulyje. Šiame straipsnyje pateikiame kertinius skirtumus tarp stovyklavimo ir glampingo.

1. Kur apsistosite

Stovyklavimas: stovyklaudami jūs pasistatote palapinę atokioje vietoje, kurioje atsiskleidžia gamtos paprastumas.

Glampingas: glampingas jurtose ar specialiuose nameliuose, turinčiuose šaldytuvus ir elektrą, esančiuose netoli restoranų ir kitų patogumų.

2. Kur miegosite

Stovyklavimas: miegmaišis ant žemės, po žvaigždėtu dangumi.

Glampingas: miegosite didelėje lovoje švaria patalyne, o permatomas stogas atvers vaizdą į nakties dangų.

3. Kaip naudositės tualetu

Stovyklavimas: pasirinksite labiausiai patikusį medį pasislėpti. Stovyklavimas turi daug sugrįžimo į gamtą privalumų, išskyrus šį.

Glampingas: pasirinksite patikusį medinį tualeto namelį.

4. Kaip gaminsite maistą

Stovyklavimas: medienos rinkimas ir zefyrų kepimas ant laužo – puikus būdas mėgautis stovyklavimu.

Glampingas: galite pasiruošti maistą, kaip namuose, ir netgi panaudoti sulankstomą stalą jam patiekti (rinkitės sulankstomą stalą: https://renginiopartneris.lt/parduotuve/visos-prekes/sulankstomi-baldai/). 

5. Kaip prausitės

Stovyklavimas: dalis stovyklavimo smagumo yra patogumų nebuvimas. Tačiau kai kurie stovyklautojai naudojasi nešiojamais dušais.

Glampingas: glamperiai turi prieigą prie visiškai įrengtų vonių arba dušų.

6. Kaip ruošite kavą

Stovyklavimas: visiems reikia jų rytinės kavos. Stovyklaudami ją virsite ant atviros ugnies.

Glampingas: galėsite pasimėgauti dovanojama kava ir arbatiniu namelyje.

7. Kaip kontroliuosite temperatūrą

Stovyklavimas: yra keletas būdų temperatūros kontroliavimui palapinėje. Galite atidengti ar uždengti palapinės atvartą, naudoti plonesnį ar storesnį miegmaišį, apsirengti šilčiau ar mažiau.

Glampingas: daugelyje buveinių įrengtas oro kondicionavimas ir šildymas.

8. Kur laikysite daiktus

Stovyklavimas: stovyklaudami turėsite arba pakabinti savo daiktus, arba laikyti juos automobilyje.

Glampingas: glampindami galite laikyti daiktus kemperyje, namelyje ar jurtoje. Netgi turėsite šaldytuvą savo maistui ir spintą drabužiams.

9. Ką valgysite vakarienei

Stovyklavimas: stovyklavimo maistas – nepamirštama patirtis. Dehidruotas maistas, ant laužo keptos dešrelės ir zefyrai – viskas daug skaniau prie laužo.

Glampingas: glampingas maisto gaminimą padaro paprastu. Kemperiai, nameliai ir jurtos dažnai turi virykles, o šaldytuve galite laikyti įvairius maisto produktus.

10. Kur gausite vandens

Stovyklavimas: stovyklaujant gali tekti ieškoti artimiausio vandens šaltinio, ir net tada jį teks filtruoti arba virinti.

Glampingas: daugelis glampingo buveinių turi geriamojo vandens.