Kaip išsirinkti žiemines padangas?

Žieminės ar vasarines padangos pasirinkimas atrodo lengvas, tačiau perkant dažniausiai kyla daug problemų, nes žmonės su tuo nėra susipažinę. Ekspertai parengė padangų pirkimo vadovą, kuriame rasite pagrindinius parametrus, į kuriuos reikėtų atsižvelgti renkantis padangas savo automobiliui. Kelias dažnai būna slidus ir nepatikimas, dėl to jame daug avarijų. Kad jų išvengti turime ir patys pasirūpinti savo saugumu, jei išsirinksime geras ir tinkamas padangas, galime išvengti problemų. Vienas iš svarbiausių saugumo faktorių kelyje – pasirinktų padangų kokybė ir tipas. Ant kiekvienos padangos gamintojas nurodo jos dydį, pavyzdžiui: 195/65 R15. Pirmoji reikšmė yra pateikiama milimetrais ir apibūdina padangos plotį. Antroji reikšmė – padangos profilio aukštis procentais santykyje su pločiu. Paskutinis skaičius apibrėžia ratlankio dydį ir yra nurodomas coliais. „R“ raidė reiškia konstrukcijos tipą, šiuo atveju reikalų turime su radialine padanga.

Didžiuosiuose miestuose gyvenantiems ir greitkeliuose mažiau žmonių turintiems gyventojams specialistai rekomenduoja rinktis kieto mišinio padangas, o daugiau laiko praleidžiantys keliuose už miestų ribų turėtų rinktis minkšto mišinio žiemines padangas. Nors padangų gamintojai miglotai apibrėžia padangų eksploatacijos tinkamumo laikotarpį, tačiau nurodo, kad maksimalus padangų sandėliavimo laikotarpis – 5 metai, o eksploatavimo – 10 metų. Po šio laikotarpio padangą patartina utilizuoti, nepriklausomai nuo protektoriaus būklės. Gaila, kad nėra atlikti tikslūs tyrimai, kuriuose atsispindėtų kaip bėgant metams padanga nusidėvi.Padangų kokybė ir būsimos eksploatacijos trukmė priklauso nuo individualios kiekvieno vairuotojo situacijos. Tam, kad padangos techniniai rodikliai būtų išnaudojami maksimaliai reikia kruopščiai jas pasirinkti arba pasikonsultuoti su specialistu, kuris jums padės išsirinkti tinkamiausią variantą.

Artėjant šaltajam metų sezonui, kokias padangas pasirinkti tampa dilema. Didelė pasiūla ir skirtingi nustatymai dažnai klaidina vairuotojus

Vairuotojai turėtų rinktis padangas pagal gyvenimo tempą, gyvenamąją vietą ir net savo pomėgius. Daugiausiai laiko praleidžiantiems mieste specialistai rekomenduoja rinktis solidų žieminių padangų mišinį. Ši gamybos padanga tinka geriems, dažnai švariems keliams. Jis tinka šlapiam paviršiui, tačiau blogai sukimba su ledu ir sniegu. Šios padangos turi ilgiausią tarnavimo laiką. Dygliuotas padangas patartina rinktis nevalomuose ruožuose dažnai besilankantiems vairuotojams. Itin geras sukibimas ant dangos padengtos ledu ar sniegu. Tačiau šios padangos sukelia nemažą triukšmą, todėl jas eksploatuojant stipriai sumažėja važiavimo komfortas. Padangų kokybė, kuri tiesiogiai įtakoja mašinos stabilumą ir vairuotojo saugumą kelyje priklauso nuo padangų eksploatacijos laikotarpio. Prieš priimant sprendimą pirkti padangas, specialistas pataria pasiteirauti kiek laiko šios padangos yra sandėliuojamos.

Rečiau kelią valantys vairuotojai turėtų rinktis vidutinio kietumo žiemines padangas

Šios padangos labiausiai tinka ir miesto gyventojams. Padangos pasižymi vidutiniu sukibimu rudenį, ant sauso ir šlapio kelio bei ant apsnigtų ar apledėjusių kelių. Vairuotojai gyvenantys kaimo vietovėse ar mėgstantys dažniau apsilankyti gamtoje turėtų rinktis minkšto mišinio žiemines padangas. Šios padangos pritaikytos prastiems beveik nevalomiems keliams. Su danga geriausiai sukimba snieguotame ir apledėjusiame kelyje, prasčiau – šlapiame bei sausame kelyje. Šios padangos tarnauja trumpiausiai, todėl jas turėtų rinktis žmonės nuvažiuojantys mažiausius atstumus. Padangų sezoniškumą lemia gumos mišinio sudėtis, protektoriaus raštas ir kiti techniniai sprendimai, skirti užtikrinti optimalias automobilio eksploatavimo savybes prie tam tikrų oro sąlygų. Nors universalios padangos leidžia išvengti papildomų išlaidų, Varle.lt specialistai rekomenduoja rinktis specialiai sezonui pritaikytas padangas, nes konkretūs sprendimai yra labiau pritaikyti eksploatavimui konkrečiam metų laikui ir užtikrina didesnį saugumą.