Kaip išsirinkti paspirtuką?

Mes visi žinome paprastą, gerą, mechaninį paspirtuką, jo principas labai paprastas – lipi, pakilk ir važiuoji. Šis paspirtukas ypač tinka suaugusiems, kurie kreipia dėmesį į pusiausvyrą, stabilumą ir visišką greičio kontrolę, nes pagrindinis valdymas yra per jūsų kūno judesius, leidžiančius važiuoti taip, kaip norite. Kuris paspirtukas jums tinkamiausias?

Paspirtukų tipai ir jų skirtumai

Žmonėms, norintiems greitai ir lanksčiai judėti miesto gatvėmis ar net neštis mažas pakuotes, elektriniai paspirtukai yra gera susisiekimo priemonė. Šis paspirtukas nereikalauja jokio fizinio darbo ir yra valdomas tik greičio ir stabdžių svirtimis, todėl važiuodami galėsite atsipalaiduoti ir mėgautis aplinkiniais vaizdais. Jeigu mėgstate “jausti” jūsų valdomą transporto priemonę, norite pasivažinėjimo metu pasimankštinti, ir mažos laiko sąnaudos nėra jūsų prioritetas – jums puikiai tiks paprastas mechaninis paspirtukas suaugusiam. Tačiau, jeigu norite rytais pasiekti savo darbą greičiau, teikiate pirmenybę komfortui, ir jeigu kartais jūsų kuprinė yra sunkesnė nei įprasta – elektrinis paspirtukas bus puikus pagalbininkas kasdienėms užduotims vykdyti.

Į ką turėčiau atkreipti dėmesį prieš perkant?

Iš daugelio dabartinių modelių išsirinkti tinkamą paspirtuką gali būti sudėtinga ir varginanti užduotis, todėl rekomenduojame atkreipti dėmesį į šiuos patarimus, kad paieška būtų lengvesnė. Vienas iš svarbiausių faktorių, į kurį reikia atsižvelgti prieš perkant paspirtuką, yra kasdienė kelio danga, nuvažiuotas atstumas ir laikas, per kurį norite naudoti paspirtuką (vienas važiavimas). Įvertinus šiuos veiksnius ir nustatę, kokio tipo paspirtukas jums tinkamiausias, tikrai rasite tinkamiausią iš daugybės pasirinkimų. Kiekvienas paspirtukas suaugusiam yra pagaminamas pagal specialius išmatavimus, tad yra nustatytos tiek ūgio, tiek svorio ribos. Jeigu norite ilgai džiaugtis savo naująja transporto priemone, patariame atidžiai rinktis paspirtuką atitinkantį jūsų kūno matmenis. Paspirtuko svoris gali būti labai svarbus tiems, kam tenka dažnai kilnoti šią transporto priemonę: lipti laiptais, keliauti, siųsti į užsienį, ir pan. Rekomenduojamas mechaninio paspirtuko svoris yra nuo 5 iki 7 kg, o elektrinio – apie 10 – 20 kg. Paprastas mechaninis paspirtukas suaugusiam turi įprastą stabdžių sistemą gale, kuri yra valdoma pėdos paspaudimu, tuo tarpu, elektrinis paspirtukas yra stabdomas paspaudus rankenėlę ant vairo. Renkantis elektrinį paspirtuką dažniausiai yra rekomenduojama rinktis paspirtuką turintį diskinius stabdžius, kadangi taip stabdymas bus žymiai efektyvesnis.

Paspirtuko ratų dydis

Paspirtuko ratas yra viena iš svarbiausių šios transporto priemonės dalių. Jų gali būti įvairių: minkštų, kietų, didesnio ar mažesnio skersmens. Mieste suaugusiems geriausias mechaninis paspirtukas yra 1,8-2 cm skersmens, o kietumas pažymėtas raide „A“ ir skaičiumi šalia (kuo didesnis skaičius, tuo ratas kietesnis). Atminkite, kad kuo kietesni paspirtuko ratai, tuo didesnį greitį galite padidinti! Suaugusiųjų elektrinių paspirtukų ratų skersmuo gali svyruoti nuo 10 cm iki 30 cm! Tačiau specialistai rekomenduoja, kad geriausias rato skersmuo būtų apie 20-26 cm, nes tokiu būdu paspirtukas gali įveikti nedideles kliūtis kelyje ir yra ypač stabilus bei kompaktiškas. Sklandus ratų sukimasis priklauso nuo guolių. Mechaninio paspirtuko guoliai gali būti žymimi ABEC raidėmis ir skaičiais nuo vieno iki devynių. Kuo aukštesnis skaičius – tuo guolio efektyvumas bus didesnis. Elektrinis paspirtukas suaugusiam tokio žymėjimo neturi, tad kokybę galima vertinti pagal gamintoją ir naudojamo metalo kokybę. Paspirtuko pagrindines dalis sudaro platforma, ratai ir vairas. Svarbu, kad paspirtukas turėtų kuo mažiau sudedamųjų dalių – tai užtikrins jo patvarumą. Ir atvirkščiai, jei paspirtukas bus sudėtas iš daugiau nei įprasta dalių – gedimų tikimybė bus didesnė.