Kokią buitinę chemiją rinktis, kad namai būtų švarūs?

Kad namai būtų švarūs, rinkites valymo priemones paženklintas eko ženklais tai bus naudinga aplinkai ir sveikatai, būtina skaityti gaminio etikėtę ir atkreipti dėmesį į valiklio sudedamasias dalys, venkite kenksmingų medžiagų: triklozono, chloro, amoniako, perchloroetileno, jos kenkia odai, kvėpavimo takams ir gali reaguoti su kitomis šalia esančiomis medžiagomis. Ant labiausiai kenksmingų produktų etikėčių, kartais būna įspėjamieji ženklai, skatinantys tokio produkto nepirkti.

Kokias natūralias priemones galima panaudoti valant namus?

Dažniausiai naudojamas actas, valomoji soda ir eteriniai aliejai. Pagaminus acto ir vandens mišinį santykiu 1: 4 galima naudoti ant įvairių paviršių virtuvėje, vonioje. Actas pašalina blogą kvapą skalbiant virtuvines pašluostes, gali būti naudojamas virduliams nukalkinti. Maistinė soda puikiai dezinfekuoja ir pašalina nemalonius kvapus, pvz., valant šaldytuvą, jame nelieka nemalonaus kvapo, nuo indų, puodelių žiupsnelis sodos padės pašalinti arbatos, kavos dėmes. Eteriniai aliejai suteikia malonaus kvapo, o kai kurie turi antimikrobinių savybių, pvz., arbatmedžio eterinis aliejus dezinfekuoja paviršius ir atbaido vabzdžius. Gamintojas gaminantis valymo priemones iš natūralių medžiagų, moulin.lt atlieka produkto bandymus ir apskaičiuoja kiek nurodyto kiekio užteks norint pasiekti reikalingą rezultatą.

Kodėl atsiranda pelėsis?

Pelėsis yra grybas ir auga ten, kur yra daug drėgmės, kenkia paviršiams ant kurių apsigyvena. Grybas minta organinėmis medžiagomis ir vandeniu, jam nereikia saulės šviesos ir dažniausiai pradeda plisti vonios patalpoje, nes ten oras šiltas ir drėgnas, vetiliacija silpna arba jos nėra iš viso, todėl susidaro idealios sąlygos pelėsiui plisti. Pelėsis yra labai nereiklus maistui, jis gali maitintis muilo likučiais, žmogaus plaukais, o kai prausiatės po dušu, vanduo su organiniais nešvarumais nuo jūsų kūno patenka ant vonios kraštų, tuomet pelėsis jau turi kuo pasimaitinti. Pelėsio sporos skrajoja lauke, todėl jų parsinešti iš lauko galima bet kuriuo metu, jis nesidaugina kur sausas oras ir nėra plastiko, metalo, stiklo paviršiaus, jam patinka mediena ir celiuliozė, nes tai lengvai ardomos medžiagos, kurios kaupia drėgmę ir nešvarumus.