Kokį kačių kraiką pasirinkti, norint išvengti nemalonių kvapų?

Jau seniai praėjo tie laikai, kai vietoj kačių kraiko buvo naudojamas smėlis ar pjuvenos. Šiandien turime galimybę rinktis iš daugybės įvairių kraiko rūšių, tad nieko keisto, jog gana dažnai kyla klausimas, koks kraikas katėms yra pats geriausias. Renkantis kraiką svarbiausiais kriterijais dažniausiai tampa tai, ar jis sugeria nemalonius kvapus, ir kaip dažnai jį tenka keisti, todėl pravartu apžvelgti pačias populiariausias kraiko rūšis bei jų privalumus.

Silikoninis kraikas

Silikoninis kraikas – tai vienas populiariausių pasirinkimų. Šis kraikas yra sudarytas iš daugybės nedidelių skaidrių granulių, kurios puikiai sugeria skystį ir jį tarsi „užrakina“, be to, jis puikiai sugeria kvapus. Dar vienas svarbus silikoninio kraiko privalumas – tai antialerginės savybės: šis kraikas nedulka, todėl jis puikiai tinka net ir alergiškiems bei jautriems gyvūnams. Į kraiko dėžutę berkite mažiausiai 3-4 cm silikoninio kraiko sluoksnį: jei tualetu naudojasi viena katė, visą kraiką pakeiskite maždaug kas dvi savaites, o tuomet, jei namuose yra daugiau kačių, tą vertėtų atlikti dažniau.

Molinis kraikas

Šio tipo kraiką sudaro daugybė molio mineralų, kurie filtruoja skystį bei neutralizuoja kvapus. Šio kraiko sugeriamo skysčio masė yra lygi jo paties svoriui, todėl molinis kraikas yra laikomas pakankamai efektyviu. Lyginant su silikoniniu kraiku, molinį kraiką tenka keisti dažniau: jei to nepadarysite laiku, kraiko dėžutėje kaupsis drėgmė, taigi, katė gali paprasčiausiai atsisakyti eiti į savo tualetą. Be to, molinis kraikas smarkiai dulka, todėl jis gali sukelti alergiją.

Sušokantis kraikas

Nors šis kraikas yra gaminamas molio pagrindu, tačiau jo sudėtyje taip pat yra natrio bentonito, kuris veikia kaip kraiko „sulipintojas“. Kai į kraiką patenka skysčio, jis netrukus sušoka, todėl galima paprasčiau pašalinti suteršto kraiko dalį. Palanku yra tai, kad šeimininkai iš karto gali matyti, kada reikia „atšviežinti“ kraiką: jo gumulėlius yra paprasta iškasti specialia lopetėle, todėl katė visada gali džiaugtis švaria kraiko dėžute.

Perdirbtos medienos kraikas

Jei ieškoma ekologiškų sprendimų, gali būti pasirenkamas iš perdirbtos pušies pagamintas kraikas. Jis yra lengvai suyrantis (gali būti pilamas į unitazą), be to, jį galima kompostuoti. Naudoti tokį kraiką galima ne tik katėms, bet taip pat ir graužikams, paukščiams bei ropliams. Nors toks kraikas pakankamai gerai absorbuoja drėgmę, tačiau jis patinka ne visoms katėms.

Kukurūzinis kraikas

Kukurūzinis kraikas yra minkštos tekstūros, todėl jis yra ypatingai mėgstamas kačių. Be to, jis  puikiai absorbuoja drėgmę ir kvapus,  lengvai suyra (tokį kraiką taip pat galima išmesti į unitazą). Patekus drėgmės kukurūzinis kraikas sulimpa, todėl sušokusias kraiko dalis paprasta išsemti lopetėle.

Tofu kraikas

Tai – viena naujausių kraiko rūšių, kuri jau spėjo sulaukti tikrai nemažo susidomėjimo. Iš natūralių žaliavų pagamintas kraikas puikiai sugeria drėgmę ir labai greitai absorbuoja nemalonius kvapus. Tokio kraiko sudėtyje taip pat yra bambuko anglies, kuri neleidžia daugintis bakterijoms ir užtikrina kur kas greitesnį kvapų neutralizavimą. Tofu kraikas yra visiškai natūralus, todėl jį galima naudoti esant alergijai. Šis kraikas yra 100 procentų suyrantis: jį galima išmesti į unitazą arba kompostuoti.