Lietuviška produkcija užsienyje: ko išvežame daugiausiai?

Lietuvos verslininkai džiugina ne tik šalies gyventojus geros kokybės gaminiais, tačiau taip pat ir užsienio piliečius, kurie dažnai perka būtent lietuviškus gaminius, kurie siejami su kokybe bei patrauklia kaina. Bene daugiausia dėmesio sulaukia mūsų šalies ūkininkai, kurie eksportuoja grūdus, medieną bei kitą žaliavą,. Kuri vėliau naudojama tam tikram produktui gaminti.

Ir nors mūsų šalies eksporto kiekiai vis labiau auga (ne tik į ES, tačiau ir trečiąsias šalis) – tam tikri išlaiko aukštas pozicijas jau ne vienerius metus.

Pagrindinis prekių eksportas susideda iš paslaugų bei prekių, tam tikrų žaliavų eksporto. Galima pasidžiaugti, kad mūsų šalies verslininkų kuriamos produkcijos eksporto kiekiai vis labiau auga. Pirmoje vietoje kiekvienais metais atsiduria javų eksportas, kuris 2019-ais metais siekė net 76,7 %. Lygiai taip pat tais pačiais metais labiau išaugo ir antžeminio transporto priemonių eksportas, kuris siekė iki 23,1 %. Augimas fiksuojamas ir mašinų ir mechaninių įrenginių bei jų dalių sferoje ir jis siekia apie 7 %. Tiesa, nors nefiksuojamas labai didelis augimas, tačiau taip pat galima paminėti ir baldų eksportą, kuris kiekvienais metais palaiko stabiliai didelius skaičius.

2019 metais Lietuva daugiausia eksportavo į šias šalis: Rusiją (14%), Latviją (9,5%), Lenkiją (7,9%) ir Vokietiją (7,6%). Tiesa, pati didžiausia mūsų šalies bendrininkė yra Vokietija, kuri priima nemažą dalį gaminių. Ne tik pilnai pagamintų, tačiau ir dalių, kurios skirtos transporto priemonėms bei IT. Taip pat mūsų šalis užima svarbią vietą ir naftos eksporto rinkoje, tačiau esame ne jos išgavėjai, tačiau reeksportuotojai.

2019-ais metais taip pat fiksuojamas ir kur kas didesnis nei iki šiol mineralinių medžiagų eksportas, mašinų ir mechaninių įrenginių, elektros įrangos eksportui skirtos dalys, cheminės medžiagos ir t.t.

Lietuviška produkcija yra mėgstama pasaulyje. Vieni kiekiai yra didesni, kitos produkcijos – mažesni. Tačiau džiugu tai, kad skaičiai vis labiau auga. Ir išvežami gaminiai ne tik į  kitas ES šalis, tačiau taip pat ir platųjį pasaulį, kuris vis labiau susipažįsta su Lietuvos vardu.