Paslauga žmonėms – teisiniai vertimai

Žmonėms gyvenime gali prireikti įvairių vertimo paslaugų. Vertėjų darbas yra labai skirtingas ir tikrai ne monotoniškas, kadangi jiems reikia nuolatos gilinti ir atnaujinti savo žinias, tobulėti visapusiškai. Vertėjai yra labai įvairūs, jie verčia tiek žodžiu, tiek ir raštu įvairius tekstus. Vertėjai atlieka techninius, medicininius, internetinių svetainių, dokumentų, teisinius ir kitų dokumentų vertimas. Kuo išsiskiria teisiniai vertimai, kaip paslauga, kuri teikiama žmonėms?

Kas yra teisiniai vertimai?

Teisiniai vertimai ypatingai reikalauja daug specifinių žinių ir, žinoma, kruopštumo. Tai laikoma viena iš pačių sudėtingiausių vertimo sričių, kadangi versti tokiu pobūdžio tekstus gali tik profesionalai, kurie žino kaip tai daryti, išmano ne tik pačią kalbą, bet ir teisinių dokumentų stilių bei terminiją. Terminai verčiant teisinius vertimus yra labai svarbūs, todėl paprastas žmogus, kuris neturi jokios nuovokos apie tai, paprasčiau teisinių vertimų padaryti pats sau negalėtų dėl žinių trūkumo.

Teisinius vertimus atliekantys žmonės taip pat turi būti susipažinę ne tik stiliumi, kalba ar terminija, o kartu ir įstatymais, kuriuos verčia. Dėl šios priežasties dažniausiai teisiniai vertimai yra teikiami būtent teisės studijas baigusių žmonių.

Kokie teisiniai vertimai yra atliekami?

Teisiniai vertimai nors yra konkreti sritis, tačiau apima ne vieną teisinį tekstą, o net kelis. Vertėjai, kurie teikia teisinius vertimus, verčia tokio pobūdžio tekstus kaip:

  • Įvairias sutartis (darbo, nuomos, būsto pardavimo sutartis);
  • Įgaliojimus;
  • Įvairaus pobūdžio bylas;
  • Protokolus;
  • Įstatymus;
  • Reglamentus;
  • Ir kt.

Kiek kainuoja teisiniai vertimai?

Teisinių vertimų kaina yra labai įvairi. Ji priklauso nuo to, kur ir pas ką žmogus nori versti tekstus, taip pat kokių tekstų teisiniai vertimai yra reikalingi bei kiek daug jų reikia. Kainai įtakos gali turėti ir laikotarpis per kurį reikalingi teisiniai vertimai. Jeigu žmogus nori, kad tekstai būtų išversti kuo skubiau, tai gali reikėti sumokėti daugiau pinigų nei įprastai. Jeigu skubos nėra, tai vertėjai gali pasakyti ir mažesnę kainą už teisinių tekstų vertimys.