Pirkti, kirsti, ar pasigaminti – kokią eglutę rinktis?

Žiemos sezonui įsibėgėjus, o neretai ir jam vos prasidėjus, prekybos centrai, kavinės, restoranai ir kitos įstaigos pasidabina kalėdinėmis dekoracijomis ir prisipildo kalėdinėmis prekėmis. Tai neišvengiamai nulemia ir individualų norą pasidabinti savo namus įvairiomis Kalėdų dvasią spinduliuojančiomis dekoracijomis suteikiančioms namams ypatingo jaukumo tamsiais ir šaltais žiemos vakarais. Vienas iš neatsiejamų Kalėdų akcentų, o kartu ir pagrindinis jų simbolis yra Kalėdų eglutė. Tačiau ar visi žino kaip ją išsirinkti? Vieniems tai būtinai turi būti gyvas medis, kurį suradus snieguotame miške reikia nukirsti ir rogutėmis parsitempti namo, kitiems šį procesą atstoja kelionė į prekybos centrą, kuriame taip pat parduodamos tokio paties tipo „gyvos“ Kalėdų eglutės. Treti renkasi netikrą eglutę ir taip sutaupo vargo ją prižiūrint, Kalėdoms pasibaigus jos neatsikrato, o kartu ir gali panaudoti kitąmet. Ketvirti tuo tarpu išeina iš tradicinio Kalėdų eglutės apibrėžimo ir ieško jai pakaitalo puošdami kambarinius augalus, sukraudami Kalėdų eglutės formos knygų ar kitų daiktų krūvą. Kad ir kokį būdą pasirinktumėte, žemiau pateikiami keli patarimai kaip geriausia pasirinkti sau tinkamiausią Kalėdų simbolį:

  1. Jei renkatės gyvą medį ir planuojate jį nusikirsti patys, įsitikinkite, kad to nedarote neteisėtai. Tai galite daryti tik jums priklausančiame privačiame miške, o su savimi privalote turėti nuosavybę įrodančius dokumentus. Jei planuojate kirviu darbuotis paslapčiomis – jums gręsia nuo 14 iki 90 eurų baudos.
  1. Jei esate vienas tų, kurie renkasi gyvą eglutę pirkti prekybos centre, įsitikinkite, kad medis, kurį ketinate pirkti yra nukirstas neseniai. Tai padaryti padės keli paprasti patikrinimo būdai:

1) Spyglių byrėjimas yra vienas iš ženklų, kad medis nukirstas jau seniai. Nebijokite nuskinti vieno jūsų planuojamos pirkti eglutės spyglio ir pabandyti jį perlenkti perpus, jei spyglys lūžta – jūsų eglutė „šviežia“, tačiau jei spyglys linksta – verta sunerimti, kad ji prekybos centre stovi jau kuris laikas.

2) Kitas ženklas išduodantis eglutės šviežumą yra eglutės svoris. Šviežiai nukirsta eglė savyje vis dar turi sukaupusi begalę sakų, todėl yra sunkesnė, o ilgainiui, negalėdama pasisemti maisitinių medžiagų iš kitų šaltinių, ima naudoti savo viduje likusius sakus ir tampa lengvesnė.

3) Ne mažiau tikslus būdas yra atkreipti dėmesį į paties medžio sakingumą, jei jį prilietus jis lipnus – tai liudija apie medžio šviežumą.

4) Dar vienas būdas patikrinti eglutės naujumą yra jos šakų lankstumas, jei šakos lankstosi lengvai – ji nukirsta neseniai. Tačiau jokiu būdu nepersistenkite ir nelaužykite parduodamų medžių intencionaliai.

  1. Jeigu jūs miško mylėtojas ir jus pykdo iškart po Kalėdų ar naujųjų metų konteinerius apgaubiančių išmestų kalėdinių eglučių miškai, greičiausiai rinksitės netikrą eglutę. Šių dienų netikros eglutės yra visai kas kita nei praeities plastiko monstrai, kuriuos vienąkart sulanksčius niekuomet nebepavyks gražinti į norimą formą. Šiandien daugelis netikrų eglučių yra gaminamos iš aukštos kokybės PVC plastiko ir kitų medžiagų derinių. Įsigiję tokią eglutę, kuri gali būti pagaminta ir iš perdirbto plastiko galite būti tikras, kad nepadarėte didelės žalos gamtai ir savo eglutės po pirmųjų Kalėdų šventimo dar neišmesite. Šių eglučių galite ieškoti ir neišeidami iš namų. Viena plačiausią netikrų eglučių pasirinkimų pateikiančių elektroninių parduotuvių yra varle.lt. Joje galite rasti įvairiausių netikrų kalėdinių eglučių, kurias galite išsirinkti pagal jų spalvą, dydį, formą ir medžiagiškumą.
  2. Tiems, kurie tradicinio Kalėdų eglutės įvaizdžio atsisako ir nori pasigaminti ją patys tereikia peržiūrėti savo turimus daiktus ir imtis kūrybos.

Kad ir kokią eglutę pasirinktumėte, prieš ją įsigydami, pasimatuokite ar ji tilps jūsų namuose!