Klausimai, į kuriuos atsakę galėsite teisingai pasirinkti televizijos tipą namam

Dažna dilema iškylanti naujų namų savininkams, jaunoms šeimoms arba tik savarankišką gyvenimą pradėjusiems asmenims, tačiau galinti kamuoti ir ne vieną kartą yra tinkamo televizijos tipo pasirinkimas. Prieinamų paslaugų spektras yra itin platus. Vartotojai Lietuvoje gali rinktis išmaniąją, palydovinę, kabelinę arba net internetinę televiziją. Visos jos yra savotiškai skirtingos bei unikalios. Tačiau plačiame privalumų bei minusų sąraše galima ir pasiklysti. Kad taip nenutiktų, mes parengėme jums straipsnį, kuris padės tinkamai išsirinkti televizijos tipą namams.

Kur gyvenate?

Nuo jūsų gyvenamosios vietos stipriai priklauso paslaugų tiekėjų pasiūlymai. Štai nors didžiuosiuose miestuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ar Panevėžyje galite rinktis iš kelių variantų, tai užmiestyje, kaimo vietovėje arba naujai statomame rajone tokios prabangos gali ir nebūti. Tokiu atveju dažniausiai nebūna atvesti kabeliai arba nėra suderinta siųstuvų infrastruktūra. Jeigu pastarasis apibūdinimas atitinka jūsų situaciją, jums tiks palydovinė televizija namams.

Tačiau, jeigu apribojimų dėl vietos jums nekliūva, geriausia ir patogiausia bus rinktis ne palydoviniu signalu transliuojamą televiziją. Visų pirma tai nereikės ant namo stogo ar iš už savo lango montuoti didžiulės „lėkštės“, visų antra – skaitmeninės televizijos namams įrengimas bus daug pigesnis, o ką jau kalbėti apie IPTV ar televiziją internetu.

Ar turite HD raišką palaikantį televizorių?

Jeigu atsakymas taip – šaunu, jūsų pasirinkimo spektras išlieka labai platus. Jeigu ne ir jūsų televizorius yra senesnio modelio ir negali transliuoti vaizdo 720p HD raiška, per daug investuoti į brangesnę televiziją nėra verta. Tokiu atveju jums tiks kabelinė televizija. Tai bus bene pats pigiausias ir paprasčiausias sprendimas, kuriam pakaks tik kabelio ir televizoriaus. Tiesa, kai kurie kabelinės televizijos namams tiekėjai gali duoti papildomos įrangos, tačiau ji veikia su visais įrenginiais.

Tiems, kurie turi išmanųjį HD televizorių, protingiausia bei įžvalgiausia būtų orientuotis į skaitmeninę išmaniąją televiziją arba net IPTV. Pastaroji, internetu transliuojama televizija yra laikoma perspektyviausia šios srities technologija. Viskas, ko reikia tokiai transliacijai – televizorius ir jo prijungimas prie interneto. Visa kita gali sutvarkyti nuotoliniu būdu dirbantys specialistai arba jūs patys vos keletu paspaudimų savo televizoriuje. Nors tokia technologija dar gana nauja, raiška bei kanalų gausa ji greitai prisivijo įprastas televizijas su priedėliu.

Šiuo metu Lietuvos transliuotojai HD raiška rodo įvairius kanalus. Maksimali raiška – 1080p, todėl itin pajėgaus 2160p, 4K ar net 8K televizoriaus išnaudoti pilnai nepavyks. Tačiau tokio TV potencialas galbūt bus realizuotas netolimoje ateityje.

Ar daug naudojate televizorių?

Į šį klausimą reikėtų atsakyti atsižvelgiant į tai ar dažnai sėdite prie televizoriaus, ar dažniau įvairias programas mėgstate žiūrėti per kompiuterį. Antruoju atveju dairykitės internetinės televizijos, kurią galėsite pasiekti per kompiuterį. Pirmuoju atveju, kada daug laiko tenka praleisti priešais TV ekraną, turbūt geresnis sprendimas namams bus išmanioji televizija. Jos siūlomos interaktyvios pramogos tikrai leis nenuobodžiauti vieniems ar su draugų kompanija.

Išvados

Taigi, išsiaiškinome, kad palydovinė televizija yra tinkamiausias sprendimas ten, kur sunku gauti kitokio tipo paslaugą. Taip pat nustatėme, jog prieš pasirenkant televizijos tipą reikėtų sužinoti ar televizorius geba rodyti HD raiškos vaizdus bei ar jūs daug jį žiūrite. Pagal atsakymus gavome sprendimą, kad verčiausia rinktis skaitmeninę išmaniąją arba televiziją internetu.

Išlaidos televizijai tikrai nėra labai didelės. Apart nemažų palydovinės TV įrangos kainų, pati transliacijos paslauga nėra brangi lyginant su kai kuriomis kitomis kasdienėmis išlaidomis. Galbūt vertėtų savęs čia nevaržyti ir susikurti malonią pramogų ir atsipalaidavimo erdvę namuose su puikia televizija?