Baldai iš ąžuolo masyvo – kaip pasirinkti ir prižiūrėti

Šiais laikais baldų įvairovė ne tik stebina, bet ir trikdo renkantis – nuo masyvių, raižytų iš medžio pagamintų, iki metalinių minimalistinio stiliaus baldų. Esant tokiai pasiūlai kiekvienas gali rasti sau tinkamą, o jeigu ne, užsakyti pagal individualų dizainą. Renkantis, svarbu tam skirti pakankamai laiko, konsultuotis su specialistais, kurie padės išrinkti kokybiškus, ne vienerius metus džiuginančius baldus.

Ąžuolo baldų privalumai 

Baldai pagaminti iš ąžuolo ne tik siejami su prabanga ir yra gražūs akiai, bet yra manoma, jog taip pat turi teigiamai žmogų veikiančių savybių. Dažniausiai ąžuolas yra laikomas gyvybingumo medžiu, tad spėjama, kad namuose turint baldų pagamintų iš šio medžio, žmogus jaučiasi energingesnis.

Baldai, pagaminti iš ąžuolo, išsiskiria iš kitų medžio masyvo baldų. Visų pirmą, ąžuolo baldai turi tankesnę tekstūrą, tad baldai yra patvaresni. Taip pat skiriasi braižas, dėl kurio baldai yra sunkesni. Šios medienos baldai yra brangesni lyginant su kitais, nes ąžuolas yra tolygesnis, tad baldai yra vientisos spalvos ir tekstūros. Tuo tarpu, pavyzdžiui, baldai pagaminti iš pušies, dažniausiai yra nusėti dėmių, nėra vientisos spalvos ir tekstūros, nes šis medis priklauso spygliuočiams.

Tinkamiausios vietos

Kaip jau minėta, ąžuoliniai baldai yra masyvūs, tad svarbu į tai atkreipti dėmesį renkantis baldus į savo namus. Pavyzdžiui, dizaineriai rekomenduoja lovą pagamintą iš ąžuolo masyvo rinktis į erdvų miegamąjį. Turint mažą ar kitų baldų, daiktų perpildytą miegamąjį, vertėtų atsisakyti šios medienos lovą, nes ir taip nedidelę erdvę ji dar labiau sumažina. Šios medienos baldai puikia tinka virtuvėje dėl savo patvarumo ir ilgaamžiškumo. Tad renkantis baldus, vertėtų įvertinti ne tik baldų kainą, bet ir namų erdvę.

Priežiūra

Kalbant apie priežiūra, verta įsidėmėti kelis aspektus. Ąžuolo masyvo baldai nėra atsparus augaliniams aliejams, kurie patekę ant baldų palieką nemalonias dėmes. Todėl rekomenduojama, kad baldai, ypač virtuvės, būtų padengti specialia danga – laku, aliejumi, kuris veikia kaip apsauginis barjeras. Taip pat norint, kad baldai tarnautų ilgiau, reikėtų juos statyti toliau nuo radiatorių ar kitų šiluminių šaltinių, kurie gali lemti baldo skilinėjimą, spalvos praradimą, deformaciją. Ypač turėtų būti saugoti minkšti svetainės baldai iš ąžuolo masyvo, jie paprastai stovi svetainėje netoli židinio arba radiatoriaus, taip pat ne retai ant jų pro langą krenta saulės spinduliai, kurie taip pat gali pakeisti baldo spalvą ir ji sugadinti nepataisomai.