Pagalba kepenims. Kokie produktai ir medžiagos reikalingiausi?

Kepenys – nepamainomas organas mūsų gyvybiniams procesams. Jos atsakingos už kelias svarbias funkcijas, susijusias su medžiagų apykaita, maistinių medžiagų įsisavinimu, virškinimu ir imunitetu, todėl kiekvienai šių funkcijų palaikyti būtina kepenis aprūpinti vis kitomis būtinosiomis maistingomis medžiagomis ir vitaminais.

Naudojant kepenims naudingus preparatus ir suderinus savo dietą bei mitybos įpročius ne tik garantuosite idealią savo kepenų funkciją ir darbą, bet ir paspartinsite gijimą nuo sunkių kepenis pažeidžiančių ligų. Pavyzdžiui, hepatito B gydymas yra neįmanomas be tinkamo rūpinimosi kepenų veikla ir būkle.

Pirmiausiai – kas yra žalinga kepenims, ir ko derėtų vengti: alkoholio – dėl jo kepenys suriebėja, pažeidžiamos jų ląstelės, nes visi resursai atiduodami siekiant sumažinti alkoholio toksiškumą organizmui. Tam tikrų vaistų – acetaminofenas labai žaloja mūsų kepenis, tad reiktų jį vartoti labai retai. Rūkymo – nes dėl jo kepenims sukeliamas oksidacinis stresas, dėl kurio prasideda laisvųjų radikalų gamyba, kenkianti kepenims.

Kepenims, jų valymui, ir hepatito B gydymui padeda:

Česnakas – jis valo kepenis, saugo jas nuo toksinų, taip pat mažina organizme cholesterolio kiekį, o kaip žinia nutukimas ir riebalai silpnina kepenų funkciją.

Greipfrutai ir citrinos – greipfrutuose gausu antioksidantų. Jie neutralizuoja laisvuosius radikalus, šalina iš organizmo toksinus ir tinka nutukusiems žmonėms – padeda skaidyti riebalus. Citrinose taip pat yra antioksidantų ir vitamino C, kuris gamina kepenyse medžiagas, gerinančias virškinimą.

Burokėliai – jie ne tik valo kraują, bet ir kepenis.

Avokadai – tikras neatrastas auksas mūsų organizmui. Juose yra monesočiųjų rūgščių, kurios kūnui kenkiantį cholesterolį pakeičia geruoju – tokiu, kurį kepenys perdirba daug lengviau. Avokadai būtini efektyviam riebalų skaidymui.

Obuoliai – paprasčiausias ir įprasčiausias vaisius, kurio ląstelienos dėka valosi visas virškinamasis traktas, efektyviai iš kraujo išvaromas cholesterolis ir net kancerogenai.