Kaip išsirinkti vaikų darželio baldus?

Darželis – viena pirmųjų vietų, kurioje mažylis susipažįsta su mokymosi aplinka. Pasirūpinę, kad ji būtų maloni, saugi ir jauki, leidžiame jam kokybiškai įgyti itin svarbių pirmųjų žinių. Tinkamiausia darželio aplinka – šviesi ir spalvinga, traukianti mažylio dėmesį. Vaikų darželio baldai turėtų būti tinkamo dydžio ir palikti užtektinai laisvos erdvės. Tai skatins fizinį ir protinį darželinuko vystymąsi, suteiks galimybę laisvai pažinti jį supančią aplinką.

Kaip išsirinkti baldus vaikų darželiui? Vaikų darželio baldai turėtų būti ir funkcionalūs, ir saugūs. Kuriant darželio klasės dizainą, apie stalus ir kėdes turėtų būti pagalvota pirmiausia. Jie privalo būti sukurti ir pagaminti darželinukams – tiek dydžiu, tiek dizainu, be vaikui pavojų keliančių detalių (aštrūs kampai ar šiurkštūs paviršiai), ryškūs ir patrauklūs. Stalų pasirinkimas dabar itin didelis: visokių formų, dydžių bei atspalvių. Užuot parinkę visus stalus vienodus lyg mokyklinė uniforma, įsigykite jų kelių rūšių – tai tikrai atkreips vaikų dėmesį. Galimi kėdžių pasirinkimo variantai taip pat prilygsta vaivorykštei. Jas galima įsigyti vienetais, rinkiniais, taip pat reguliuojamo dydžio, kas itin patogu, atsižvelgiant į tai, kaip greitai mažieji auga.

Vaikų priemonių bei asmeninių daiktų laikymo klausimas taip pat turėtų būti apsvarstytas įrengiant darželio klasę. Nuosavas kampelis, skirtas laikyti asmeniniams daiktams, kuriame kiekvienas daiktelis turi aiškią savo vietą, suteikia vaikui neįkainojamų įgūdžių ateičiai. Spintelės prie įėjimo – puiki idėja laikyti kepurėms, švarkeliams ir kitiems asmeniniams daiktams. Vaikams tai sukelia nepriklausomybės ir savarankiškumo jausmą. Lentynėlės ir dėžutės taip pat labai praverčia – jose patogu laikyti įvairias mokymosi priemones: knygas, kompaktinius diskus, vaizdo įrašus, žaislus. Įsigydami minėtus baldus, atkreipkite dėmesį į tai, kad jie būtų ne tik funkcionalūs, bet ir saugūs: knygų lentynos turi būti stabilios ir saugiai pritvirtintos prie sienos. Dėžutės įvairioms priemonėms laikyti turi būti vaikams lengvai prieinamos ir transportuojamos.

Paskutinis akcentas darželio klasei – kambario pertvaros ir skirtingų zonų kilimėliai. Kelios specifinės erdvės tame pačiame kambaryje mokymąsi daro efektyvesnį. Plokštės, varteliai ar nešiojamosios pertvaros – puikūs įrankiai, leidžiantys patogiai kurti specifinei veiklai skirtas erdves. Jas atskirdami, nepamirškite, kad visa erdvė turi būti puikiai matoma darželio auklėtojai. Ribos turi padėti vaikui suvokti, kad tam tikra veikla, pavyzdžiui, skaitymas, atliekama tam skirtoje vietoje – skaitymo kampelyje. Kilimėliai turėtų būti minkšti ir spalvingi, gali būti su skaičiais ar abėcėle – efektyvesniam mokymuisi.

Tinkamas baldų pasirinkimas ir darželio erdvės dizaino sprendimas leidžia sukurti malonią ir skatinančią fizinį bei protinį darželinuko vystymąsi aplinką. Saugi ir jauki atmosfera, kurioje darželinukas jausis patogiai – tai tik ilgo mokymosi proceso pradžia. Pasistenkime, kad ji būtų sėkminga!