Lauktuvės iš Italijos – ko nepamiršti

Italija – ne tik nepamirštama šalis, kurioje kiekvienos atostogos tampa įspūdinga patirtimi, bet ir savo maistu bei kitais produktais garsėjantis kraštas. Kaip ir visas Viduržemio regionas, taip ir Italija gali pasigirti alyvuogių aliejaus gaminiais ar įvairiais delikatesais.

Italijoje gaminami sūriai, aliejai, actai, vynai ir kiti produktai yra aukščiausios kokybės gaminiai, garsėjantys visame pasaulyje, tad viešnagės Italijoje metu jokiu būdu nepamirškite jų atsivežti namo sau ar artimiesiems. Čia pateiksime mažą atmintinę, kokios Italijos lauktuvės yra vertinamos labiausiai. Šalyje kaip Italija kainos nėra labai aukštos, tad tikrai galėsite įsigyti bent kelis šių produktų:

  • Sūriai. Nuo antro tūkstantmečio prieš mūsų erą Italijos teritorijoje senovės romėnai jau gamino tobulą sūrį. Tai buvo gilios tradicijos palikimas, geriausi receptai buvo vėlesniais laikais saugomi vienuolynuose, o po to išplito po visą šalį. Tad parmezanas, maskarponė, mocarela, ricotta ir kiti sūriai yra privalomas elementas lauktuvių krepšyje.

  • Balzamiko actas. Kiekviena gera šeimininkė žinos – be šio acto nė vienos salotos nebus tobulos. Italija garsėja aukštos kokybės balzamiko actu, tad jei esate jo mėgėjas, nepamirškite ir šios prekės.

  • Alyvuogių aliejus. Gero gamintojo alyvuogių aliejus jūsų namuose taps delikatesu, kurio keli lašeliai ant mėgstamo patiekalo padarys jį dar gardesnį. Kaip žinia alyvuogių aliejus yra ne tik skanu, bet ir sveika. Lauktuvių rinkitės pirmojo spaudimo, ypač tyrą, nerafinuotą alyvuogių aliejų. Jei nebijote ir mėgstate eksperimentuoti, išmėginkite dūmo skonio alyvuogių aliejų „Fumo Smoked Extra Virgin Olive Oil“. Patiks – nepatiks, bet abejingų nepaliks. 

lauktuves iš italijos aliejus dūmo skonio

  • Vynas. Viena iš šalių, kuriose gaminamas puikus vynas – Italija. Kainos įsigyti vynui čia irgi nėra itin aukštos, tad nieko nelaukite, nesvarstykite ir įsirašykite vyną į privalomų nusipirkti lauktuvių sąrašą. Italijos regiono vyndarystės tradicija siekia || amžių prieš mūsų erą. Italija yra laikoma viena svarbiausių vyną gaminančių šalių. Italijoje yra apie milijoną vynuogynų, nuo nedidelių šeimos verslų ar auginimo savoms reikmėms iki didelių vynuogynų, kurie eksportuoja savo gamybos vyną ir iš to gyvena. Būtų sunku atrasti bent vieną Italijos regioną, kuriame nebūtų auginamos vynuogės. Įdomu tai, kad italai vynuoges augina kartu su alyvmedžiais. Itališkas vynas populiarus ne tik visame pasaulyje, bet ir pačioje Italijoje — italai, pagal statistinius duomenis, pirmauja pagal suvartojamą vyno kiekį. Žinoma, jei norite ne šiaip parvežti ir parsivežti lauktuvių, o įsigyti iš ties dėmesio verto vyno, rekomenduojama rinktis rūšines balto ir raudono vyno gamybai auginamas vynuoges. Ko gero, visi žinome populiariausias vynų rūšis, tokias kaip Merlot, Syrah, Pinot Grigio, Chardonnay, Riesling,  Gewürztraminer, Cabernet Sauvignon ir Cabernet Franc, jų auginimas taip pat yra paplitęs Italijoje (nors dalis paminėtų yra net ne vietinės veislės). Tačiau italai turi ir tokių vynuogių rūšių, kurių, ko gero, nesate girdėję ir jei mėgstate atrasti naujus skonius — verta lauktuvių parsivežti būtent neragautų vynuogių veislių vyno. Raudono vyno vynuogių veislės auginamos Italijoje: Sangiovese, Nebbiolo, Montepulciano, Barbera, Corvina, Nero d’Avola, Dolcetto, Negroamaro, Aglianico, Sagrantino, Malvasia Nera ir kt. Balto vyno vynuogių veislės auginamos Italijoje: Catarratto, Trebbiano, Moscato, Nuragus, Tocai Friulano, Ribolla Gialla, Arneis, Malvasia Bianca, Pigato, Fiano, Garganega, Vermentino, Verdicchio ir kt. Tai tik ledkalnio viršūnė, nes Italija turi daugiau nei 350 oficialių vynuogių veislių ir dar beveik antra tiek kitų veislių — štai kokia didelė vynų įvairovė. Gilios tradicijos ir geras vyno skonis pelnytai sulaukia paklausos visame pasaulyje. Italijoje pagaminamas vynas sudaro apie 1/3 viso pasaulio pagaminamos produkcijos. 

  • Saulėje džiovinti pomidorai. Be šio produkto dar verta nusipirkti tikro itališko pesto padažo. Jeigu viešnagės Italijoje metu ragavote puikiųjų itališkai paruoštų makaronų, nusivežę namo pesto padažo ar saulėje džiovintų pomidorų, galėsite atkurti tą unikalų patiekalo skonį.