Svarstyklės bei jų patikra

Nepatikėsite, tačiau dar 1970 metais beveik puse civilizuoto pasaulio naudojosi spyruoklinėmis arba svirtinėmis svarstyklėmis. Pastarosios yra laikomos seniausiomis, kokios tik dar yra išrasto, vėliau po jų atsirado spyruoklinės, kurios kartais naudojamos net iki dabar. Paprastai jas galime pamatyti ne kur kitur, kaip tik miesto halėse ar turguje.

Tačiau dabar įvairiuose srityse, tiek medicinoje, pramonėje, prekyboje, juvelyrikoje, buityje naudojamos buitinės svarstyklės. Kadangi jomis yra paprasčiau naudotis, kadangi skaitmeninė sistema padeda ne tik greičiau, bet ir tikslingiau parodyti sveriamos masės svorį. Tačiau, kaip ir visos svarstyklės, taip ir elektroninės turi vieną minusą, kad joms reikalinga svarstyklių patikra. Kadangi, dažnai naudojant atsiranda didesnės paklaidos. Tad jei turite namuose, darbe ar kur kitur elektronines svarstykles bei jums jos dažnai reikalingos, tuomet kas kelis metus atlikite patikrą.

Tam tikra metrologinė svarstyklių patikra yra paprasčiausia reguliari priežiūra, kuri reikalinga visiems matavimo prietaisams. Tiek vandens ar elektros skaitliukams, tiek degalinėms. Ypač tokia priežiūra reikalinga dirbant prekyboje bei pramonėje, kadangi jei svarstyklės rodo per didelę paklaidą, pirkėjas arba pardavėjas gali per daug, arba per mažai sumokėti už prekes bei produktus. Kadangi nurodomas neteisingas produkto svoris. Kad tokių nelaimių bei nesusipratimų nepasitaikytų, visuomet svarbu elektronines svarstyklės perkalibruoti.

Kad būtų sąžiningai elgiamasi su klientais, įstatymais nurodyta tvarka speciali kontrolės inspekcija atvyksta į prekyvietę bei patikriną svarstyklių paklaidą. Jeigu ji yra didesnė, tuomet pardavėjas gauna baudą už nesąžiningą veiklą. O kur atlikti svarstyklių patikrą? Lietuvoje, sostinėje bei kitame mieste tikrai galite atrasti specializuotus darbuotojus, kurie profesionaliai užsiima tokia veikla.

Taigi, jeigu nusipirkote elektrines svarstykles, tuomet būtinai pasirūpinkite, kad jog būtų jau iš anksto sukalibruotos pagal reikalavimus.