Elektroninės svarstyklės

Iki tol kol atsirado elektroninės svarstyklės, žmonės naudojo balansines svarstykles. Pirmieji įrodymai apie balansinių svarstyklių egzistavimą siekia 2400-uosius metus prieš mūsų erą. Tačiau tai tik pirmieji apčiuopiami įrodymai, manoma, kad balansinių svarstyklių principo prietaisai buvo naudojami ir anksčiau. Nors akmenys (kubai) ir nebuvo pažymėti jokiais matavimo vienetais, tačiau galima daryti išvadas, kad tai, visgi, buvo pirmosios balansinės svarstyklės, nes kiekvienas iš svarelių buvo bendro vardiklio kartotinis. Laikui bėgant balansinės svarstyklės buvo tobulinamos.

Prieš atsirandant elektroninėms svarstyklėms vyko ieškojimai, tobulinimai ir buvo siekiama sumažinti paklaidą iki minimumo. Atsirado ir tikslios, mažų svorių svarstyklės, ir dideliems objektams skirtos svarstyklės. Svėrimui imta naudoti įtempimo jėgą, įtempimo vertinimo skalę, hidraulinę jėgą ir kt. Iki 20 amžiaus pradžios prie balansinių ir spyruoklinių svarstyklių buvo vis pridedami įvairūs elektroniniai prietaisai, tačiau jos nebuvo absoliučiai elektroninės.

Įdomu tai, jog balansinės mechaninės svarstyklės matuoja tiesiog objektų masę, o elektroninės svarstyklės – gravitacinę jėgą tarp sveriamo objekto ir Žemės. Dėl žemės gravitacijos svyravimų naujai įdiegtos svarstyklės turi būti ir naujai kalibruojamos, kad masė būtų išmatuota tiksliai. Vienos patikimiausių ir tiksliausių svarstyklių yra miligraminės ir analitinės balansinės svarstyklės. Jos naudojamos farmacijoje, juvelyrikoje ir pan.

Vienas pagrindinių elektroninių svarstyklių išskirtinumų: svarstyklės rodo rezultatus elektroniniu būdu. Jos turi dvi pagrindines sudedamąsias dalis: objekto svorio daviklį ir sveriamo objekto svorio rezultato indikatorių. Elektroninių svarstyklių kaina gali svyruoti nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų eurų, Kaina priklauso nuo gamintojo, svarstyklių tikslumo ir joms pagaminti naudotų medžiagų. Kodėl elektroninės svarstyklės Jums praverstų? Jei sverti tektų dažnai arba tektų sverti didelį kiekį smulkių objektų, tuomet elektroninės svarstyklės padėtų sutaupyti laiko.