Trys dalykai, padėsiantys išsirinkti plento dviratį

Siauros padangos, riestas vairas, mažas svoris ir aerodinaminės savybės – visi šie žodžiai tinka, jei norite apibūdinti plento dviračius. Ši transporto priemonė skirta greitam važiavimui geros dangos keliais. Tačiau kaip nesuklysti ir išsirinkti sau tinkamą prekę? Jeigu norite įsigyti plento dviratį, turite apie juos žinoti šiuos dalykus: rėmo geometriją, komponentus ir rėmo pagaminimo medžiagas.
Pirma: Šių dienų gamintojai daro rėmus daugiausiai iš trijų medžiagų: aliuminio plieno ir anglies pluošto. Kiekviena medžiaga turi skirtingas savybes, kurios jaučiasi važiuojant plento dviračiu. Gamintojai renkasi rėmo medžiagą priklausomai nuo tų savybių. Kartais naudojamas ir kelių medžiagų derinys.
Aliuminis yra labai paplitusi medžiaga. Gamintojams ji patinka dėl to, nes yra lengva ir tvirta. Tai leidžia dviratininkui savo energiją lengviau nukreipti į greitį. Tačiau dėl savo standumo, aliuminio rėmas yra kur kas mažiau komfortiškas. Rėmai iš plieno – labai patvarūs, gaminami šimtams metų. Jie  yra stabilesni ir komfortiški, bet sugeria vibraciją. Anglies pluoštas susirenka geriausias plieno ir aliuminio savybes. Tai labai universali medžiaga. Visgi, ji taip pat turi kelis trūkumus. Anglies pluoštas – labai brangus, tačiau kaina pastaraisiais metais mažėja. Kitas trūkumas – neatsparumas. Anglies pluošto rėmą yra kur kas lengviau sugadinti, o žalą įvertinti sunku. Dėl to važiuoti iš tokio pluošto pagamintu plentu dviračiu gali būti nesaugu, tačiau tai ne visada bus matoma.
Antra: rėmo geometrija. Ji susideda iš vamzdžių ilgių ir kampų, kuriais jie yra surenkami. Viskas priklauso nuo norų. Jei norite važiuoti stabiliai ir komfortiškai – mažiau aštrių kampų ir platesnės šakės (pvz.: „Mercedes“ ar „Lexus“. Jei perkate plento dviratį lenktynėms, šakė turi būti siauresnė, o aštrių kampų – daugiau (pvz.: „Porshe“ ar „Ferrari“).
Trečia: Komponentai (ratai, stabdžiai, pavaros) taip pat prisideda prie važiavimo kokybės. Kuo geresnės kokybės komponentai, tuo malonesnis važiavimas. Dažniausiai gamintojai naudoja arba “105” arba “Ultegra” modelio komponentus. Jų kaina ir kokybė kone vienoda.
Apibendrinant galima teigti, kad sėkmingai išanalizavus visus plento dviračių komponentus išsirinksite puikią transporto priemonę. Perkant tikrai nekils abejonių ir Jūs tiesiog galėsite sau leisti mėgautis procesu.