Perkant ortopedinę avalynę kaina nėra svarbiausia

Batai – be galo reikalingas daiktas. Jei visas pasaulis būtų milžiniškas plotas, apdengtas žole ir lapais, batų nereikėtų. Tačiau šiuolaikinis pasaulis, kuriame gyvename, daugiausiai grįstas kietu betonu, šiukšlėmis ir stiklu, tad pėdas saugoti būtina.

Suaugusiųjų batai pasikeitė. Dabar svarbiau grožis, o ne apsauga. Tuo tarpu vaikiška avalynė išliko ta pati. O ir jos tikslas išliko tas pats – apsaugoti kojas. Būtent tam ir skirta ortopedinė avalynė.

Tačiau viskas nėra taip paprasta ir žmonės susiduria su sunkumais: kokia ortopedinė avalynė mano vaikui būtų tinkamiausia? Neseniai atlikta specialistų apklausa atskleidė, kad net patys vaikų pėdų specialistai (pediatrai, ortopedijos chirurgai, vaikų ortopedai) nesutaria.

Visgi manoma, kad ortopedinės avalynės forma nėra pati svarbiausia. Daug labiau reikėtų atkreipti dėmesį medžiagą ir kainą. Šie du dalykai tarpusavyje yra labai glaudžiai susiję. Oda yra pati brangiausia, ypač jei ji naudojama tiek paviršiuje, tiek viduje. Ji leidžia pėdai kvėpuoti ir išvengti prakaitavimo bei odos dirginimo. Bet tokie ilgaamžiai batai vaikui nėra būtinybė. Be to, atžalos auga greitai, tad brangių batų pirkti neapsimoka.

Sportbačiai yra kur kas pigesni. Kai kurie iš jų taip pat turi gerą audinį, kuris leidžia pėdai kvėpuoti. Išimtis yra bėgimo bateliai su guminiais apkaustais. Jie sukelia didelį prakaitavimą, ypač jei dėvimi ilgą laiką.

Apibendrinant galima teigti, norint įsigyti ortopedinę avalynę nebūtina leisti daugybės pinigų. Užtenka nupirkti sportbačius, kurie leistų kojoms kvėpuoti. Tačiau būtina leisti vaikui tam tikrą dienos dalį batų iš viso neavėti. Mažyliai kojomis jaučia kone tiek pat, kiek rankomis, tad vaikščiojimas be batų padės vystytis jų smegenims.