Auskarai

Ar žinote, kokią vietą pirmą kartą žmogus papuošė auskaru? Taip, atspėjote. Tai ausies spenelis. Archeologinių kasinėjimų metu buvo rasti 5000 metų senumo palaikai su pradurtomis ausimis, taigi auskarai buvo populiarūs jau mažiausiai prieš 5000 metų. Pasirodo Senovės Azijoje ir Egipte auskarai buvo daug populiaresni tarp vyrų nei tarp moterų, nes simbolizavo jėgą bei aukštą rangą.
Kiek vėliau Senovės Romoje auskarus dėvėjo vergai, o Graikijoje tai buvo prostitučių ženklas.
Svarbu paminėti, kad graikų bei romėnų moterys taip pat nešiojo auskarus, tačiau puoštus perlais, topazu ar safyrais, atitinkančiais jų socialinį statusą.

senoviniai auskarai

Senovės Rytuose buvo populiarūs auksiniai bei sidabriniai auskarai, puošti rubinais, safyrais ir smaragdais. Auskarai buvo labai populiarūs Kinijoje, Indijoje ir Asirijoje.
Viduramžiais auskarais dažniausiai puošdavosi vyrai, tai truko iki XIII amžiaus, kuomet Katalikų bažnyčia uždraudė durtis ausis, nes šis veiksmas buvo suprantamas kaip kūno keitimas. O juk žmogus, sukurtas pagal Dievo atvaizdą, todėl jo išvaizda negali būti keičiama. Tik vagys, piratai ir žemesnės klasės žmonės ir toliau po draudimo nešiojo auskarus.

auskarai

Šiais laikais auskarus dažniausiai nešioja moterys ir derina juos prie savo veido formos ir plaukų tipo, tačiau tai jokiu būdu ne taisyklė, nes galima pamatyti ne vieną vyrą, prasidūrusį ausį, be to, šiais laikais duriamos ne tik ausys, bet ir bambos, liežuviai ir kt.
Šiais laikais auskarais puošiasi beveik visi. Net ir kukliausiai besirengiančios, pinigais nesišvaistančios moterys pasipuoš kukliais rutuliuko formos auskariukai, na, o tie, kurie mėgsta išsiskirti nustebins Jus dar neregėtais dydžiais, formomis bei spalvomis. Be to, šiais laikais auskarai perkami ir internetu, tad apsipirkti galite net neišėję iš namų.