Kopėčios – tik statyboms ar ir buičiai?

Kad statybų darbai be abejonės reikalingos kopėčios ne staigmena kiekvienam. Nesvarbu, ar kalba eina apie namo statybą ar buto renovaciją. Jų prireikia šveičiant ar dažant lubas, sunkiai prieinamas vietas. Kartais naudojamasi stalais ar kitais baldais, paviršiais, tačiau dažnai toks sprendimas nėra itin patogus – užimama daug vietos, be to, gali būti ir nesaugu, jei pakyla išklerusi. Tad, ką privalu žinoti apie kopėčias ir kopėtėles, nusprendus įsigyti naujas?

Pačios paprasčiausios – A tipo kopėčios. Nedidelio aukščio kopėtėlės gali būti įvairiai pritaikomos tiek viduje, tiek išorėje. Namuose gali pagelbėti situacijose, kai reikia nuvalyti spintų paviršius, pakabinti ką nors ant sienos ar naudotis aukšta spinta, knygų lentyna. Būtent tokias , skandinaviško dizaino kopėtėles įsigijo prezidentė per „IKEA“ parduotuvės atidarymą Lietuvoje. Dažniausiai tokios kopėčios yra stabilios, lengvai kilnojamos ir nekainuoja brangiai.

Tačiau, jei tikslas – namo apdaila, sienų dažymas, be prailginamų kopėčių bus sunku išsiversti. Jų reguliuojamas ilgis gali būti įvairiai pritaikomas, norint pasiekti tiek palyginti neaukštai esančius objektus, tiek pastoges. Skirtingai nei A tipo kopėčios, šios nėra stabilios, mat jas sudaro vienas korpusas. Dėl šios priežasties, prailginamos kopėčios turi būti atremiamos į sieną ar kitą tvirtą paviršių. Šių kopėčių kojelės turi specialius, dažnai guminius padus, kad būtų užtikrintas geras sukibimas su grindiniu. Tačiau šio tipo kopėčių skersiniai yra siauresni ir apvalūs, todėl reikia pasirinkti tinkamą avalynę.

Dar vienas kopėčių tipas – prailginamos kopėčios stogo darbams. Lyginant su įprastomis kopėčiomis, kurios atsiremdamos į medį ar sieną, turi tvirtą ramstį, netinka stogui, nes reikia, kad būtų įmanoma palipti aukščiau. Taigi stogo kopėčios pratęsiamos šiek tiek toliau nei stogo kraštas. Kad būtų užtikrintas stabilumas, yra įtaisomos specialios rankenos ir tvirtinimai prie stogo. Tokiame aukštyje būtina imtis didžiausio atsargumo. Taigi, nesvarbu, ar reikia pasiekti daiktus spintose, ar užsiimti statybos darbais, galima rasti poreikius atitinkančias kopėčias ar kopėtėles.